Podeli:
Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Predsednik privremenog odbora Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Dragan Stevanović rekao je danas da će se o izveštaju o nabavci 100 respiratora, parlament izjašnjavati za sedam dana.

On je za Radio Slobodna Evropa rekao da je ministarka finansija Jeljka Miličević u pismenom odgovoru navela kako nije upoznata sa načinom nabavke respiratora i da je Civilna zaštita nije naručilac tih aparata.

Ispitan je i direktor Agencije za lekove Bosne i Hercegovine Aleksandar Zolak, koji je, prema navodima Stevanovića, odgovorio da je sve što se odnosi na Agenciju za lekove BiH urađeno u skladu sa propisima.

“Najveći broj pitanja za njega se odnosio na to kako je firma ‘Srebrena malina’ registrovana da uvozi medicinsku opremu”, rekao je Stevanović.

Na novinarsko pitanje kako je moguće da je sklopljen ugovor s firmom ‘Srebrena malina’, ukoliko nije bila registrovana za poslove nabavke medicinske opreme, Zolak je odgovorio da je ona ‘registrovna u trenutku kada je trebalo da bude registrovana’.

Prema njegovim rečima, ‘Srebrena malina’ je dobila dozvolu Agencije za lekove BiH četiri dana nakon sklopljenog ugovora.

Tim Tužilaštva BiH ispitao je više desetina osoba u predmetu +nabavke 100 kineskih respiratora koje je Federalna uprava civilne zaštite BiH (FUCZ) platila 10,5 miliona maraka (5,25 miliona evra).

Ukupno 80, od 100 naručenih respiratora, u BiH je 25. aprila stiglo iz Kine, uvezlo ih je preduzeće “Srebrena malina” iz Srebrenice koje se bavi proizvodnjom i preradom malina.

Respiratori kupljeni u vreme pandemije preko preduzeća, po nalogu FUCZ nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne terapije, procenio je nakon pokretanja istrage veštak za medicinsku opremu u izveštaju za Tužilaštvo BiH.

Tužilaštvo istražuje da li je firma koja se bavi tom delatnošću imala dozvole za promet medicinskom robom u trenutku kupovine respiratora i da li je FUCZ sa preduzećem “Srebrena malina” zakonito sklopila ugovor.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar