Podeli:
Foto: Shutterstock

Berlin je ponudio da investira milijardu evra u američki tečni gas ukoliko Vašington digne sankcije koje je nametnuo ruskom gasovodu Severni tok 2.

Kako prenosi list Cajt, pozivajući se na neimenovane izvore, Berlin je spreman da uloži u izgradnju dva terminala u Nemačkoj u zamenu za američki gas.

“Zauzvrat, Sjedinjene Države će dozvoliti neometan rad Severnog toga 2”, navodi list pozivajući se na pismo koje je nemački ministar finansija Olaf Šolc poslao američkom kolegi Stivenu Mnučinu.

Pročitajte još:

SAD i Nemačka “ukrstile su rogove” zbog pokušaja Vašingtona da natera Berlin da odustane od Severnog toga. Izgradnja gasovoda zaustavljena je prošle godine kada je Amerika zapretila sankcijama.

Sjedinjene Države su nedavno nastavile sa kampanjom pritisaka, rekavši da će uvesti sankcije svima koji učestvuju u radu na gasovodu i, kasnije, na njegovom održavanju.

Američki predsednik Donald Tramp više puta je ponovio da evropske zemlje, a pre svih Nemačka, treba da kupuju američki gas, podseća RT.

U međuvremenu, brojne evropske zemlje poručile su da žele da prošire svoje izvore energenasa i da bi gasovod Severni tok 2 koji ide iz Rusije mogao da bude jedan od njih.

Pročitajte i:

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da se ruski gasovod ne sme politizovati i dodala da će izgranja Severnog toga biti završena i pored pokušaja SAD da to spreči.

Gasovod Severni tok 2 koji bi trebalo da poboljša isporuku gasa Nemačkoj i drugim evropskim zemljama, trenutno je u završnoj fazi izgradnje u Baltičkom moru.

Rusija je poslala svoje brodove kako bi postavili poslednje kilometre cevi nakon što se švajcarsko-holandska kompanija Alsiz povukla posle pretnji iz Vašingtona.

Komentari

Vaš komentar