Podeli
Foto:Screenshot/Twitter/@HannaLiubakova

Lekari Hitne pomoći okupljaju se preko društvenih mreža i svojevrsnim performansom daju podršku mnogobrojnim uhapšenim demonstrantima u Belorusiji. Sličnu akciju izveli su i novinari u znak podrške pritvorenima, ali i njihovoj koleginici koja je u zatvoru jer je u svojim tekstovima pisala o ubijenom demonstrantu Ramanu Bandarenku. Policija je uhapsila Bandarenka, dan posle je surovo pretučen i preminuo je u bolnici od zadobijenih udaraca.

U znak solidarnosti sa hiljadama uhapšenih demonstranata u Belorusiji lekari Hitne pomoći okupili su se preko društvenih mreža. U rukama prislonjenim na zid drže listove papira, na kojima se nalaze rezultati nalaza krvi ubijenog demonstranta Ramana Bandarenka, gde se vidi da mladić nije imao alkohol u krvi.

Naime, službeno objašnjenje uzroka smrti tog opozicionog aktiviste je, da se mladić u alkoholisanom stanju potukao na ulici i da je posle, od dobijenih batina umro u bolnici. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko takođe je u obraćanju javnosti izjavio da je Bandarenko bio pijan i izazvao tuču na ulici.

Ruku prislonjenim uz zid lekari stoje satima u znak podrške uhapšenim demonstrantima koje policija surovo fizički zlostavlja i odaju poštu ubijenom Bandarenku.

Novinari jedne redakcije organizovali su istu takvu akciju u znak podrške pritvorenima i njihovoj novinarki Kaciarini Barisevič, koja se sada nalazi u zatvoru zbog svojih tekstova u kojima tvrdi da Raman Bandarenka nije imao alkohol u krvi.

Policija je prošle nedelje u Minsku uhapsila bivšeg vojnika Ramana Bandarenka nakon prepirke građana i maskiranih muškaraca koji su uklanjali crvene i bele trake (obeležje protesta u Belorusiji) iz dvorišta jedne zgrade.

Uhapšeni je dan kasnije umro u bolnici u koju je primljen sa povredama glave nakon premlaćivanja.

Oko 5.000 ljudi prisustvovalo je u Minsku sahrani 31-godišnjeg Bondarenka, bivšeg vojnika i opozicionog aktiviste.

Beloruska opozicija od avgusta protestuje zahtevajući ostavku Aleksandra Lukašenka koji je po šesti put izabran za predsednika. Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobednica Svetlana Tihanovska, protivkandidat Lukašenka.

Policija je tokom protesta uhapsila na hiljade demonstranata, pri čemu, po mnogim svedočenjima, koristi brutalnu silu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar