Podeli
Foto: Olivier DOULIERY / AFP / Profimedia

Blaga većina birača u SAD protivi se izboru predsednika Donalda Trampa, koji je imenovao Ejmi Koni Beret da popuni mesto u Vrhovnom sudu, upražnjeno posle smrti sudije Rut Bejder Ginzberg. Anketa je pokazala da je protiv Trampovog predloga 53 odsto građana.

Istraživanje je pokazalo da je biračko telo podeljeno oko toga da li bi Senat trebalo da razmatra odluku Donalda Trampa o imenovanju sudije pre izbora zakazanih za 3. novembar.

Kada je reč o ovom konkretnom pitanju, istraživanje Univerziteta Manmaut pokazalo je da se 51 odsto građana protivi da se o imenovanju raspravlja pre 3. novembra, dok je 46 odsto građana podržava ovaj potez, prenosi Politiko.

Ankete su pokazale da je biračko telo sada podeljenije nego 2016. godine, kada su republikanci u Senatu odbili da raspravljaju o predlogu tadašnjeg predsednika Baraka Obame o postavljenju sudije Merlik Gerland. Argument republikanaca bio je da su izbori blizu i da ne treba raspravljati.

U anketi je još jednom potvrđeno da trenutno veću podršku ima kandidat demokrata, Džo Bajden, koji ima podršku 50 odsto birača. Aktuelni predsednik Donald Tramp po istraživanju Univerziteta Manmaut, može da računa na podršku 44 odsto građana.

Podsećamo, predsednik Donald Tramp je u subotu imenovao Ejmi Koni Beret da popuni mesto u Vrhovnom sudu, upražnjeno posle smrti sudije Rut Bejder Ginzberg.

“Nikada nisam zamišljala da ću se naći u ovoj poziciji. Ali sada kad jesam, uveravam vas da ću izazov dočekati i ponizno i hrabro”, rekla je tada Beret.

Komentari

Vaš komentar