Podeli
Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Američki Stejt department uveo je nove sankcije Kini, usmerene prema kineskim zvaničnicima za koje navode da su umešani u "prinudne aktivnosti uticaja“ i zatražio od Pekinga da prestane sa „suzbijanjem slobode izražavanja“.

Stejt department je uveo sankcije optužujući kineske zvaničnike da su koristili pritisak kako bi „suzbili slobodu govora“, naveo je državni sekretar Majk Pompeo.

Pompeo je naveo da se radi o zvaničnicima koji su koristili „maligni uticaj“ prema onima koji se protive politici Pekinga.

Nije najjasnije koliko će ljudi biti potencijalno obuhvaćeno novim restrikcijama.

“Kineska Komunistička partija nikada nije htela da se ponaša kao normalan režim, jer to u svojoj suštini nije“, naveo je Pompeo. On je opisao Komunističku partiju Kine kao „relikt revolucije“, poredeći je sa Iranom i dodajući da „zbog toga tako mnogo sarađuju“.

“Ovo nije Amerika protiv Kine, već sloboda protiv tiranije“, naveo je Pompeo.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa uvela je juče mere za ograničavanje putovanja članova kineske

Komunističke partije i njihovu najužu porodicu u SAD. Ovim merama ograničeno je važenje viza B1/B2 članovima Komunističke partije i njihovim užim porodicama sa deset godina na mesec dana.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova je na pres konferenciji rekla da ovaj potez predstavlja eskalaciju političkog ugnjetavanja Kine od strane nekih ekstremnih anti-kineskih snaga u SAD koji deluju iz intenzivne ideološke pristrastrasnosti i hladnoratovskog mentaliteta.

Odnosi između SAD i Kine znatno su pogoršani tokom mandata Donalda Trampa zbog različitih sporova, od pitanja trgovine i tehologije, preko situacije u Hongokongu, kao i zbog pandemije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar