Podeli:
Foto: Pritnscreen/YouTube/Biotechnology Innovation Organization

Doktor koji je vodio američku federalnu agenciju za razvoj vakcina Rik Brajt, sklonjen je sa tog mesta nakon što se zalagao za oštre kritterijume korišćenja hlorokina, leka koji je Tramp srčano promovisao. Poznat je i po izjavi da je američka administracija "pustila politiku iznad nauke".

Rik Brajt je sklonjen sa mesta direktora Odeljenja za napredna biomedicinska istraživanja, (BARDA) i data mu je slabija funkcija u Nacionalnom institutu zdravlja, piše Njujork tajms.

Dr Brajt je u saopštenju naglasio da je bio pod pritiskom da novac za istraživanja agencije uputi na istraživanja hidroksihlorokina, koju je nazvao “jednom od potencijalno opasnih droga koje promovišu oni sa političkim vezama”.

Tramp je isti taj lek opisivao kao nešto što je veoma važno i što će “obrnuti igricu” u borbi protiv korone.

“Verujem da je ovaj transfer bio izazvan mojim insistiranjem da vlada uloži milijarde dolara u naučno potvrđena rešenja, a ne u lekove, vakcine i druge tehnologije kojima nedostaje naučna potvrda”, rekao je u saopštenju.

Predsednik Tramp je mesec dana gotovo svakodnevno promovisao hidroksihlorokin, kojim se leče i neki od pacijenata u Srbiji, maltene kao “čudovišni lek”.

Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

“Taj lek vam daje mogućnost – i ja kažem – šta imate da izgubite? Uzmite ga. Stvarno mislim da bi trebalo da ga uzimate. Ali, to je izbor pacijenta i lekara, i bolnice. Ali hidroksihlorokin, probajte ako želite. Biće predivan lek. Prelep. To je poklon iz raja. Ako radi, to bi bilo sjajno. Ako ne radi, znamo već godinama šta radi za malariju. Neverovatno je šta je uhradio za lupus. Ali ne ubija ljude”, tvrdio je “doktor” Tramp na konferencijama.

Nedavna studija je pronašla da pacijenti koji koriste hlorokin u lečenju korone imaju veću stopu smrtnosti nego oni koji ga ne koriste. Postoji nedostatak dokaza da je lek stvarno efektivan, osim nekih manjih studija, koje su takođe pokazale da može imati jake neželjene efekte.

Očigledno željan dobrih vesti, Tramp se uhvatio za jednog pacijenta koji se brzo oporavio od zaraze koristeći hidroksihlorokin i počeo kao “navijen” da ga reklamira na svakoj konferenciji. Teško je mogao da sakrije svoje uzbuđenje.

Foto: TANJUG/ GALENIKA

U tvitu od 21. marta, tražio je od bolnica širom SAD da hitno odobre lečenje hidroksihlorokinom i antibiotikom koji se zove azitromicin. To je kombinacija za koju je verovato da “radi” protiv koronavirusa.

Ipak, događaji mu ne idu na ruku. Mala studija u Brazilu je zaustavljena nakon što su neki pacijenti razvili aritmiju. Druga studija u Americi je pokazala da lek može da spreči stanje u kome je neophodan respirator, ali da je povezan i sa većim rizikom od smrti.

Upitan tokom brifinga, da li je lekar Rik Brajt sklonjen zato što je bio protiv hlorokina, Tramp je odgovorio: “Možda jeste, a možda i nije. Ne znam ko je on”.

Komentari

Vaš komentar