Podeli:
Mahmoud Abbas
Mahmud Abas Foto:EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je večeras posle potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa Izraela i dve zemlje Zaliva da nema mira na Bliskom istoku bez okončanja okupacije Palestine.

“Neće biti mira, bezbednosti ni stabilnosti ni za koga u regionu ako nema kraja okupacije i poštovanja punih prava palestinskog naroda”, naveo je palestinski predsednik u saopštenju koje prenosi Frans pres.

Abas je ocenio da ne postoji problem između zemalja koje su potpisale sporazume i izraelske okupacione vlasti, već sa palestinskim narodom koji pati pod okupacijom, navela je palestinska zvanična agencija Vafa (Wafa).

Izraelski poslanici Arapi su osudili sporazume potpisane u Beloj kući između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina.

“Ceremonija u Vašingtonu nije istorijski mirovni sporazum, već istorijski sporazum o oružju. Ne prihvata realnost u kojoj Palestinci žive pod okupacijom bez nezavisnosti ili osnovnih prava u zamenu za avione i sajber sisteme. Nekoliko biznismena će imati koristi od ovog dana i svako zna da nema ni jedne osobe na Bliskom istoku koja će se osećati slobodnije ili sigurnije”, rekao je lider partije Zajednička lista Ajman Odeh.

On je dodao da će se okupacija nastaviti sutra i da će Palestinci živeti pod vojnom upravom, jevrejski naseljenici će nastaviti da kradu njihovu zemlju i izraelski vojnici će i dalje biti na kontrolnim punktovima i ulaziti u palestinske domove.

Mahmoud Abbas
Mahmud Abas Foto:EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Islamski ekstremistički Hamas je osudio sporazume Emirata i Bahreina s Izraelom ocenivši da nisu vredni papira na kojima su napisani.

“Naš narod insistira na nastavku svoje borbe dok ne osigura povratak svih svojih prava”, naveo je Hamas koji vlada pojasom Gaze pošto su dve rakete ispaljene večeras sa te palestinske teritorije na jug Izraela.

Podsećamo, u Beloj kući je danas potpisan sporazum o normalizaciji odnosa između Izraela, Bahreina i UAE. Sporazum su potpisali premijer Izraela Benjamin Netanjahu i ministri spoljnih poslova UAE i Bahreina, Abdulah bin Zajed al-Nahjan Abraham i Halid bin Ahmed Al Halifa. Prisustvovao je i predsednik SAD Donald Tramp.

Komentari

Vaš komentar