Podeli
Foto: N1

Poslanici i ministri iz reda Srba u Livanjskom kantonu neće učestvovati u radu kantonalnih institucija sve dok otpad iz Italije ne bude odvezen iz Drvara, odlučili su predstavnici Srba u kantonalnoj Skupštini. Firma "Krom reciklaža" iz Drvara nedavno je nelegalno uvezla otpad iz Italije što je izazvalo proteste lokalnog stanovništva a sada dovelo i do blokade kantonalne Skupštine.

Zastupnici i ministri iz reda Srba u Livanjskom kantonu neće učestvovati u radu kantonalnih institucija sve dok otpad iz Italije ne bude odvezen iz Drvara, rekla je potpredsednica kantonalne Skupštine Dragana Damjanović, s obzirom na to da ovaj parlament danas nije raspravljao o nelegalno dovezenom i uskladištenom otpadu u opštinama Drvar i Bosansko Grahovo i da nisu usvojeni zaključci poslanika SNSD-a o ovom pitanju.
Damjanović je pojasnila da je suština zaključaka bila da se sprovede rešenje kantonalne inspekcije kojim je naloženo otklanjanje otapada, da se preispita rešenje za upravljane otpadom izdato od kantonalnog ministrarstva, koje prati niz neregularnosti, kao i da se zabrani uvoz otpada u Livanjski kanton.

“Između čiste životne sredine i italijanske mafije, nažalost, izabrali su ovo drugo”, rekla je Damjanović i poručila da će srpski predstavnici u Skupštini Livanjskog kantona nastaviti borbu, bez obzira na današnju situaciju.

Ona je ocenila da je BiH postala zemlja u kojoj je, nažalost, pravo na život postalo luksuz.

Ministarka ekologije i turizma Federacije BiH Edita Đapo danas je poručila da firma “Krom reciklaža” ima rok od mesec dana da tekstilni otpad koji je deponovan u Bihaću, Busovači, Kiseljaku i Bosanskom Grahovu deponuje na lokaciju Pasijaci i obezbedi njegovo spaljivanje.

On je istakla da su od vlasnika firme “Krom reciklaža” Drvar dobili informaciju da su u toku pregovori sa cementarama i termoelektranama gde bi tekstil mogao biti spaljen, jer je već recikliran.

Podsetimo da su nedavno iz firme “Krom reciklaža” iz Drvara koja je uvezla otpad iz Italije što je izazvalo i proteste lokalnog stanovništva, saopštili da će uskoro materijal prebaciti u halu za koju imaju dozvolu kako bi nastavili s radom. U suprotnom, kažu iz firme, tužiće državu BiH jer su, ističu, otpad uvezli legalno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram