Slani mafini, idealan doručak; Foto: Screenshot Youtube

Mafini većini ljudi nisu prva asocijacija kada pomisle na zdravu ishranu, ali mogu da budu i te kako nutritivno isplativi ako se naprave bez nezdravih sastojaka.

Najbolji dokaz za to su popularni mafini sa jajima, koji su odličan odabir za prvi obrok u danu, jer ne samo da će vas lepo zasititi, već će vam i dati onaj super osećaj kao da ste pojeli nešto bezobrazno – a u stvari su jako zdravi.

Donosimo vam tri varijacije na temu mafina sa jajima, a za sve je osnova ista.

Osnovni sastojci (za 12 mafina): 

12 jaja

2 kašike sitno seckanog luka

so i biber po ukusu

Za mafine sa spanaćem: 

1/4 šolje iseckanog spanaća

8 komada čeri paradajza, isečenih na pola

1/4 šolje rendanog mocarela sira

Za mafine sa slaninicom i sirom: 

1/4 šolje sickane propržene saninice

1/4 šolje rendanog sira

Za mafine sa pečurkama: 

1/4 šolje seckanih pečurki

1/4 šolje seckane paprike

1 kašika sekanog peršuna

1/2 kašičice belog luka u prahu ili jedan čen belog luka, sitno iseckan

Priprema: 

Umutite jaja sa lukom, dodajte so i biber. Podmažite pleh za mafine, pa sipajte jaja u svaki odeljak. Pripremljene i iseckane sastojke stavljajte preko jaja. Ne morate da pravite sve tri vrste – ukoliko želite samo jedan tip mafina, samo pripremite više potrebnih sastojaka za njih. Na primer, ukoliko želite da svi mafini budu sa slaninicom i sirom, onda ćete unapred priremiti tri puta veću količinu slaninice i sira – ili ćete peći samo četiri mafina.

Pecite 20 minuta na 180 stepeni.