Podeli:
Savršeno meso
Foto: AXEL HEIMKEN / AFP / Profimedia

Ide Prvi maj, dan kad ostatak sveta odaje počast borbi za prava radnika, a Srbija se bori za slobodno roštiljanje. Kako spremiti savršeno meso, koje je i sočno i hrskavo i pečeno taman kako treba? Prenosimo trikove majstora.

Pečenje u rerni

Prvo i osnovno, rerna mora biti zagrejana jer ako nije dovoljno vruća, meso će se osušiti i neće biti ukusno. Za pripremu svinjskog pečenja s rebrima od kilogram i po dovoljno je sat i po na 200°C. Isto važi i za pile, dok će pilećim batacima i grudima trebati 45 minuta na istoj temperaturi, savetuju na sajtu Stvar ukusa.

Ćurka teška oko 2,5 kilograma peče se na 170 °C dva i po do tri sata, a ako je punjena trebaće joj tri do tri i po sata. Jagnjećoj plećki teškoj oko 2,5 kilograma ili butu od 1,5 kg treba sat i po na 200 °C, dok se teleći odrezak peče na istoj temperaturi ali 30 do 40 minuta. Da bi kilogram govedine bio pečen treba joj 40 do 60 minuta na 200 °C. Vreme pečenja zavisi od toga da li je meso nadeveno ili ne, pa tako u proseku treba od 15 minuta više za piletinu do pola sata za ćuretinu.

Zanimljivi recepti:

Pečenje na tiganju

Pileći i ćureći file peku se sedam do osam minuta na umereno jakoj vatri sve dok ne dobije zlatnožutu boju. Prilikom pečenja treba ih okrenuti da se ravnomjerno ispeku sa svih strana. Svinjskim kotletima treba više vremena, oko 10 do 11 minuta, a isto vreme potrebno je i za goveđe odreske debljine do četiri centimetra. Telećim odrescima je dovoljno osam do 10 minuta na srednje jakoj vatri. Što su odresci deblji to duže treba da se peku.

Kuvanje

Kuvanje, baš kao i pečenje u rerni, iziskuje više vremena, tako za govedinu od dva kilograma treba dva i po sata na srednje jakoj vatri. Pile se kuva sat vremena, kokoška dva do tri sata, dok za teletinu od dva kilograma treba sat i po do dva. Dimljena svinjska leđa se kuvaju oko 45 minuta.

Pohovano meso

Pohovano meso može da se peče u dubokom ulju ili u rerni. Pohovani pileći file (oko pet komada) treba da se peče 25 minuta do pola sata na 210 °C, a svinjske odreske na oko sat i 20 minuta na 180 °C. Za ćuretinu rerna treba da bude zagrejana na 200 °C, a meso se peče 45 minuta.

Za prženje u dubokom ulju treba manje vremena, pa piletinu i ćuretinu treba pržiti na srednje jakoj vatri oko sedam do osam minuta dok ne postane zlatnožute boje. Svinjetinu je potrebno pržiti oko pet do šest minuta sa svake strane.

Mali trikovi velikih majstora

Savršeno meso
Foto: Weyo / Alamy / Alamy / Profimedia

1. Profesionalni kuvari meso potapaju u slanoj vodi pre termičke obrade kako bi ga omekšali i učinili ga još slasnijim. Najpogodnije je tome pribegavati kod mesa sa manje masnoće poput pilećih ili ćurećih prsa, kao i svinjskih kotleta, a u slanu vodu možete ubaciti čak i kozice.

2. Ukoliko želite da vam kožica bude hrskava, pre termičke obrade meso dobro osušite papirnim maramicama. Tako se uklanja višak vlažnosti.

3. Nakon pečenja nemojte meso odmah seckati već ga pustite da se “odmori”. U njemu se na ovaj način stabilizuju sokovi, pa će biti mnogo sočnije. Idealno vreme je pola od onoga koliko je trajala termička obrada.

Još zanimljivih recepata:

4. Ukoliko ne želite da vam se pečeno meso isuši, ostavite tanjir sa mesom iznad lonca sa kipućom vodom ili u toploj rerni, u kojoj je meso, stavite lonac sa toplom vodom.

5. Kad kuvate sos sa mlevenim mesom dodajte mu kašiku do dve prezli – tako će sos biti gušći.

6. Ako ostavite otisak palca na mlevenom mesu oblikovanom za pljeskavicu, ispržiće se pljosnato, a ne kao loptica.

7. Kada pravite bilo koje jelo od mlevenog mesa, ne zaboravite da mu dodate nekoliko kapi limunovog soka – sigurno će biti ukusnije.

8. Pečene pljeskavice često budu tvrđe nego što smo želeli, a kako biste to izbegli, masi za pljeskavicu pre pečenja dodajte komadić leda. Meso će tako biti sočnije i mekše.

9. Ukoliko volite da pečete džigericu, kako bi bila što mekša i ukusnija, pre pečenja je držite u hladnom mleku pola sata, i obavezno je posolite tek nakon pečenja.

10. Pileći ili ćureći file biće komad savršenog mesa ako ga pre pripreme držite samo nekoliko minuta u soku od ceđenog limuna.

11. Kobasice neće pući i manje će dimiti ako prije pečenja budu u vreloj vodi 8 minuta.

12. Ukoliko i vi volite mekane i sočne faširane šnicle, ne zaboravite da u smesu dodate i jedan manji sitno rendani krompir.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar