Podeli:
Fokača
Foto: Mantero/Fotogramma/Ropi / Zuma Press / Profimedia

Fokača je neka vrsta pljosnate italijanske pogače. Pronašli smo savršen recept i preveli ga za vas.

Sastojci

500 g belog poluoštrog brašna

300 g vode ili mleka

5 g svežeg kvasca

10 g soli

15 g maslinovog ulja

Priprema

Pomešajte brašno i 150 g vode ili mleka, energično mesite, prekrijte vlažnom krpom i ostavite da odstoji 20 minuta.

Počnite da mesite dodajući izmrvljen kvasac i kada se ujednači, dodajte ostatak vode ili mleka i ulje. Nastavite da mesite dok testo ne ostane potpuno glatko i ujednačeno. Ostavite da odstoji oko 20 minuta, prekriveno, tako da vazduh ne ulazi u posudu.

Pročitajte još:

Razvucite u krug, stavite fokaču u podmazan pleh koji se ne lepi ili na pek papir na koji ste takođe stavili ulje. Pleh treba da bude najmanje 30 x 40 cm veličine. Počnite da razvlačite testo. Ukoliko testo ima tendenciju da se skuplja, ostavite ga da odmori dodatnih 15 minuta, pa ga nakon toga razvucite iz nekoliko puta. Nakon toga, ostavite fokaču da narasta na sobnoj temperaturi (najbolje u kontrolisanom ambijentu na 22 do 24 stepena C).

Najbitnije je da se testo ne osuši na površini inače neće narasti ravnomerno. Kada se udvostruči, peče se u zagrejanoj rerni na 220/240°C 20 minuta.

Bonus trik

Ukoliko želite da vam fokača duže narasta, nakon faze mešanja ostavite testo da odmori na sobnoj temperaturi 20 min, a zatim prebacite u frižider i ostavite pokriveno 10 do 12 sati. Nakon toga, izvadite testo iz frižidera, ostavite 30 min na sobnoj temperaturi, stavite je u pleh i ostavite da narasta još dva sata. U ovom slučaju pecite na temperaturi od 260 stepeni C.

Komentari

Vaš komentar