Podeli:
Foto: Printscreen Bbc na srpskom

Kad vrsni kulinar spoji čuvene specijalitete jugoistočne Srbije, nastaje magija. I onda ne čudi što je Sonja Stojanović iz Pirota napravila najbolju picu u Evropi i zadivila svetske gastromnomske sudije.

Sonja je do sada učestvovala na više takmičenja u pravljenju pice i osvojila brojne medalje, a najdraža joj je ona iz Riminija. Tamo je pobedila Italijane u kategoriji specijalnih pica, piše BBC na srpskom.

Naime, ona je pre par godina pobedila u okviru svetskog prvenstva u pravljenju pice, i to u Italiji, zemlji u kojoj je pica tako popularna.

Pročitajte još:

“Ako mene pitate, to je nešto najzdravije što možete da pojedete, daleko od brze hrane. Napravila sam najbolju picu u Evropi. Ona predstavlja Pirot i njegovu tradiciju, sadrži pečurke sa Stare planine, kačkavalj koji je napravljen u ovom kraju, začine sa Stare planine”, tako pobedničku picu opisuje Sonja, koja u Pirotu ima svoju piceriju.

Ona kaže i da joj je drago kad se ljudi vrate jer im je taj ukus ostao autentičan i nešto što ih vuče da ponovo dođu u Pirot.

Zato, ako vas put nanese u ovaj kraj, obavezno kod Sonje probajte ovaj gastronomski biser, a možete i sami probati da napravite ovu picu.

Sastojci za sicilijanu na pirotski način:

  • jagnjetina sa Stare planine, kuvana nekoliko sati u crnom vinu
  • pečurke sa Stare planine
  • pirotski kačkavalj
  • začini sa Stare planine
  • kapar
  • inćuni

Testo koje uvek uspe

Sastojci za 4 osobe:

  • 230 ml tople vode
  • 1 kašika šećera
  • pola pakovanja svežeg kvasca
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • 310 g brašna

Priprema:

U toploj vodi razmutite kvasac, dojte šećer, ulje i so i dobro izmešajte. Smesu sipajte u brašno i umesite testo. Ostavite da se odmori 10-15 minuta, te ga podelite na četiri dela, rastanjite i filujte po želji. Pecite na 220-240 stepeni na najvišoj rešetki oko 15 minuta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar