Podeli:
Foto: Zoran Lončarević

Pevačica Bojana Stamenov u izolaciji je postala majstor kulinarskih improvizacija, a za portal Nova.rs podelila je svoje omiljene "karantinske" recepte.

“Veoma je nezgodna ova samoizolacija jer smo zaista non stop gladni. Ali ovo je idealan period da steknete nove navike u ishrani i da budete kreativni s onim što imate na policama, u ostavi… Svakako ovo sedenje u kući treba iskoristiti za neke nove navike u ishrani po sistemu – mašta može svašta”, objasnila nam je pevačica Bojana Stamenov.

Poznata po moćnom glasu i jedinstvenom stilu, ovih dana kreativnost izražava i u kuhinji.

Pročitajte još:

“Salate ne moraju biti jednolične, pomešajte kuvani kukuruz šećerac sa seckanim rotkvicama, malo maslina, zelene salate, soka od limuna, soli i ulja i eto obrok salate. Grickalice zamenite štapicima šargarepe i celera koje možete umakati u pavlaku sa par začina po ukusu. Kada su slatkiši u pitanju, znam da ništa ne može da zameni neku nutelu ili čokoladu, ali domaća varijanta sladoleda ili milk šejka i te kako ume da zadovolji potrebu za slatkim”, otkrila nam neke svoje trikove, a dobili smo i tri kompletna “karantinska” recepta.

Lenja pita (odnosno ova mlada generacija to zove američka pita)

Foto: Bojana Stamenov

Testo

100 g šećera u prahu

150 g hladnog maslaca (može i margarin)

300 g glatkog brašna (tip 400 meko)

Jedno žumance (belance ostaviti za premaz)

Umesiti, ali ne previše, to je prhko testo, mrvi se. Uviti u najlon foliju i staviti u frižider.

Za to vreme fil! 300 g nekog bobičastog voća (ja sam imala kupine), pomešati sa jednom kašikom brašna i 3 kašike šećera (možete staviti i jedan vanilin šećer).

Foto: Bojana Stamenov

Nakon pola sata izvaditi testo, razvući na debljinu 0.5 cm i oklagijom prebaciti preko posude za pečenje prečnika 28 cm.
Skratiti stranice tj. viškove testa. Sipati fil. Ko želi da se igra ostacima testa kao ja samo napred, ko ne neka ih izmrvi i ravnomerno rasporedi, premaže belancetom, pospe radi ukrasa kristal šećerom i tras u zagrejanu rernu na 180°C pola sata do 40 minuta. Čim porumeni izvaditi iz rerne i kada se ohladi, prijatnooooo!

Foto: Bojana Stamenov

Gvakamole u domestik uslovima

3 avokada (nažalost, oni su obavezni)

Sok limuna (trebalo bi limeta al’ nema! Sedi kući, vanredno stanje je!)

Ljute papričice (po mogućstvu sveže, crvene)

Paradajz u kozervi onako ceo, jedna konzerva (mada i on bi trebalo da bude svež)

List celera, onako leeepa veza (ako nemate onda sitno rendan koren jedno 100 gr)

Glavica crnog luka

Jedan maaaali čen belog luka

Malo ulja (maslinovog, grožđanog, bundevinog… Ko koje ima i voli)

So, biber

+

Jedno pakovanje slane plazme ili nekog krekera

Foto: Bojana Stamenov

Sve sitno naseckati, osim krekera, oni služe za posluživanje.

Avokado očistiti, ubaciti u secka da se lepo od njega stvori kao krem, ili ga dobro ugnjaviti viljuškom, pomešati ga sa naseckanim sastojcima, začiniti po ukusu sa soli i biberom, dodati 2 kašike ulja i gotovoooo!!!

Foto: Bojana Stamenov

Po jednu kašičicu staviti na svaku plazmu, pustiti neki dobar film, seriju, koncert i uživajte!

Sladoled

Ukoliko u kući imate terapak slatke pavlake i ako u zamrzivaču imate jagode možete sebi za 3 minuta napraviti SLADOLED!

Foto: Bojana Stamenov

Potrebno je:

Dobar blender (može, čak je i poželjno imati nutribulet)

Jedno 300 gr smrznutih jagoda

2 dl slatke pavlake

1 kesica vanilin šećera

Tras! U blender sve to, malo na pulse, ili otvarati blender (UGAŠEN) pa samo kašičicom sastojke da spustite do noža (jer će da bude cvrst sladoled) i to je to… Možete dodati par kašika mleka pre mućenja i dobićete naaaajbolji milk šejk od jagode ikada!

Foto: Bojana Stamenov

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar