Grčka salata
Foto: Jiří Poláček / Ifood SM / Profimedia

Grčka salata je možda jednostavno jelo, ali uz ovaj trik će postati vrhunski specijalitet kojem niko ne može odoleti.

Poznata kuvarica Najdžela Loson tvrdi da je tajna dobre grčke salate u mariniranom luku, piše „Punkufer„. Luk prvo isecite na tanke kolutove. Zatim ga začinite origanom i mlevenim biberom, pa prelijte vinskim sirćetom i maslinovim uljem. Posudu sa lukom onda prekrijte prozirnom folijom i ostavite da stoji najmanje dva sata.

Luk mariniran na ovaj način postaje blag i aromatičan, bez ljutog ukusa. Možete ga stavljati i u druge salate, a ne samo grčku.

Takođe, Najdžela umesto krastavaca koristi komorač kako ne bi bilo viška soka, a paradajz narezan po dužini posipa šećerom i solju.

Sastojci:

1 crveni luk

1 kašičica origana

1 kašičica vinskog sirćeta

so, bibber

1 kašičica šećera

200 ml maslinovog ulja

1 manja glavica salate

1 glavica komorača

125 g crnih maslina bez koštica

400 g sira fete

1/2 limuna

Još recepata za lagana jela:

Priprema:

Luk isečen na tanke kolutove marinirajte u mešavini ulja, sirćeta i origana dva sata. Paradajz narežite na tanke kriške pa posipajte s malo soli i šećera. Isecite salatu i komorač pa stavite u posudu i dodajte masline, smrvljenu fetu, paradajz, crveni luk zajedno sa začinima. Dodajte i sok od pola limuna. Nežno, ali temeljno promešajte i zatim poslužite.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar