Podeli:
Singapurski aerodrom
Foto: Olaf Schuelke / Polaris / Profimedia

Singapurski Čangi aerodrom proglašen je osmu godinu zaredom najboljim aerodromom na svetu u okviru tradicionalne dodele Skytrax World Airport Awards.

Na drugom mestu ove liste našao se japanski Tokyo Haneda, katarski Hamad International je na trećem mestu, na četvrtom je The Incheon International Airport u Južnoj Koreji, a na petom aerodrom u Minhenu.

Inače, eksterijer aerodroma u Singapuru izgrađen je od čelika i stakla, a u sebi ima baštu u kojoj je najveći zatvoreni vodopad na svetu visok 40 metara. Kompleks je napravljen kako bi povezao tri od četiri terminala. Ima 10 spratova, pet ispod i pet iznad zemlje. Projektovao ga je arhitekta Moshe Safdie, a njegova izgradnja koštala je 1,25 milijardi američkih dolara.

Aerodrom ima 280 prodavnica i restorana, a ispunjen je zelenilom. Za razliku od drugih aerodroma gde u određene delove pristup imaju samo putnici, ovaj aerodrom mogu da obiđu svi. U njemu se nalazi i hotel Yotelair Singapore Changi Airport sa 130 kabina, a sadrži i Changi Lounge koji je diznajniran da upotpuni novi intermodalni transfer koji poboljašava povezanost između vazduha i vode, za putnike kruzera.

Oni koji su “zaglavili” na ovom aerodromu, vreme mogu da ubiju gledajući filmove u jendom od 11 bioskopa, a kroz aerodrom prolazi i nadzemni metro koji spaja terminale i prolazi pored vodopada. Na najvišem spratu je Canopy Park koji ima nekoliko restorana napravljenih u stilu prirode i parka.

Changi aerodrom spaja 400 svetskih gradova i na njemu pruža usluge više od 100 aviokompanija, a u planu je izgradnja petog terminala veličine kao sva četiri zajedno, a njegovo otvaranje se očekuje 2030.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar