Podeli:
Roze sneg
Foto: Miguel MEDINA / AFP / Profimedia

Jedan lednik u Italiji je postao roze zbog algi, što znači da se led sve brže topi, rekao je naučnik koji proučava taj fenomen.

Pink sneg pojavio se na ledniku Presena u severnoj Italiji, rekao je juče geofizičar Bjađo Di Mauro sa italijanskog Instituta za polarne nauke.

Iako je sneg boje lubenice prilično uobičajen u Alpima na proleće i leto, ove je godine bio intenzivnije boje i rasprostranjeniji.

Pink sneg
Foto: Miguel MEDINA / AFP / Profimedia

Kad je Di Mauro u subotu posetio lednik uočio je “prilično impresivan procvat snežne alge”. Za CNN je rekao da je za ovu roze nijansu boju lednika odgovorna alga Chlamydomonas nivalis.

Pink sneg
Foto: Miguel MEDINA / AFP / Profimedia

“Ovo proleće i leto nismo imali puno snežnih padavina, a zabeležene su visoke atmosferske temperature. To je savršeno okruženje za rast algi”, objasnio je geofizičar.

Cvetanje algi je loša vest za lednike jer tamniji sneg apsorbuje više energije, što znači da se lednici tope još brže, piše hrvatski Index.

Di Mauro je ranije proučavao lednik Morteratsch u Švajcarskoj, gde je alga Ancylonema nordenskioeldii led obojila u ljubičasto. Ova alga je pronađena i na jugozapadnom Grenlandu, kao i u Andama i na Himalajima.

Lednici širom sveta se sve brže otapaju zbog klimatskih promena. U oktobru 2019. otkriveno je da su se lednici u Švajcarskoj smanjili za 10 odsto u poslednjih pet godina.

Na Antarktiku se ogromeni lednik Denman u poslednje 22 godine povukao za gotovo pet kilometara. Ako se ovaj lednik istopi u potpunosti, nivo mora će porasti za skoro 1,5 metara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar