Podeli:
Novak Djokovic i Jelena meditiraju
Foto:ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia/ABEL / The Photo One / Profimedia

Novak Đoković ovih dana s porodicom obilazi "bosanske piramide", a dok se neki takmiče u pravljenju mimova na fotku na kojoj meditira na Visočici, druge je zaintigirala priča o "piramidi Sunca"... Pa, evo je.

Bosanskim piramidama naziva se niz prirodnih geoloških formacija u blizini mesta Visoko u Bosni i Hercegovini, a centralna tačka je brdo po imenu Visočica pod kojim se nalazi srednjevekovni grad Visoki. Visočica je dospela u središte pažnje međunarodne javnosti u oktobru 2005, kad se proširila teorija da je delo ljudskih ruku i da predstavlja najveću drevnu piramidu na Zemlji. Evropsko udruženje arheologa je to otpisalo kao obmanu, ali Visočica je ostala obavijena misterijom.

Reč je o brdu visokom 213 m, za koje je kontroverzni istraživač Semir Osmanagić tvrdio da je drevna građevina i to pokušao da dokaže iskopavanjima, koja su ocenjena kao pretnja za autentični srednjovekovni lokalitet. Osmanagić je prozvao Visočicu “Piramidom Sunca”, a dva obližnja brda “Piramidom Meseca” i “Piramidom bosanskog zmaja”.

Tvrdio je da su navodne piramide izgradili drevni Iliri, antički stanovnici Balkana, koji su nastanjivali ovu oblast od oko 12.000 godine pre naše ere. Ukazivao je na pravilan oblik brda i pravio paralelu sa stepenastim majanskim piramidama, objašnjavao da stranice piramide koje imaju orijentaciju po stranama sveta nisu mogle nastati prirodnim putem, a spornim iskopavanjima je došao do novih “dokaza” za svoju teoriju – otkriveni su navodni popločani ulaz i tuneli, kao i kameni blokovi kojima je po njegovim tvrdnjama nekad bila prekrivena ova građevina.

Pročitajte još:

Ipk, profesori s Rudarsko geološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, na čelu sa dr Sejfudinom Vrabcem, zaključili su “da je Visočica prirodna geološka tvorevina, koja se sastoji od klasičnih sedimenata slojevite građe, različite debljine, i da je njen oblik posledica endodinamičkih i egzodinamičkih procesa u postmiocenskom razdoblju”, te da “na području Sarajevsko-Zeničkog rudarskog bazena, takvih morfoloških oblika ima na desetine”. To nije obeshrabrilo Osmanagića, koji je u priču uveo i vanzemaljce, koji kontrolišu ceo svet i koji su drevnim civilizacijama davali instrukcije.

Protiv Osmanagića i njegove teorije ustao je veliki broj stručnjaka iz celog sveta koji ga optužuju da promoviše pseudonaučne teorije i da svojim nestručnim iskopavanjima zapravo uništava stvarne arheološke lokacije.

Ipak, porodica Đoković ga je izabrala za svog vodiča po ovim krajevima kao osnivača Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.

View this post on Instagram

@ Visoko bosanske piramides

A post shared by Pomazimo konje Zvonka Bogdana (@pkzb_puki) on

I nisu jedini koji i dalje veruju u tu priču.

Osmanagić je stekao dosta široku podršku “običnog sveta”, tvrdio je kako uspeo da privuče 200.000 turista samo u prvoj godini istraživanja, a Visočica je postala nezaobilazna tačka na putevima raznih spiritualnih grupa, mistika, teoretičara zavere…

Ekskluzivno: Novak Đoković u posjeti Bosanskim piramidama tri danaNajbolji svjetski teniser i veliki humanitarac Novak…

Posted by Semir Osmanagich on Уторак, 14. јул 2020.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar