Podeli:
ostrvo kod islanda
Foto: Profimedia

Na tridesetak kilometara od Islanda nalazi se misteriozno ostvro Sirtsej, nastalo velikom erupcijom 1963. godine. Tamo se nalazi samo jedna kuća, a naučnici pokušavaju da spreče svaki kontakt sa spoljim svetom.

Ovo ostrvo površine 2,7 kvadratnih kilometara nastalo je posle erupcije vulkana, pa je ime dobilo po vatrenom divu Surtru iz nordijske mitologije.

Erozija tla i jaki vetrovi na severu Evrope vremenom su smanjili njegovu površinu na oko 1,3 kvadratnih kilometara, ali ne i interes naučnika za to misteriozno područje.

ostrvo kod islanda
Foto: Profimedia

Unesko je zaštitio ostrvo i stavio ga na svoju listu Svetske baštine u Evropi, a pristup su dobili samo odabrani botaničari, biolozi i vulkanolozi. Njihov glavni zadatak je da prouče kako nastaje eko-sistem bez ljudskog uticaja.

Mahovina i lišajevi prve su vrste biljaka koje su počele da rastu na ostrvu, a vrlo brzo su na Sirtsej počeli da sleću ptice. Danas tu raste sedamdesetak biljnih vrsta, a na njemu žive kukci, ptice i foke.

Pročitajte još:

Na ostrvu se nalazi samo jedna kuća u kojoj spavaju stručnjaci koji proučavaju promene na ostrvu. Pre nego što se iskrcaju na ostrvo, svaki naučnik se temeljno pretražuje da slučajno ne bi preneo neko seme čije bi klijanje moglo  da poremeti prirodni eko-sistem.

Uprkos merama predostrožnosti, na ostrvu je nedavno izrastao paradajz, što je iznenadilo naučnike. Onda se ispostavilo da je uzrok svemu krajnje neobičan – jedan od tamošnjih stručnjaka na kraju je priznao da je nakon što je pojeo parazadajz, obavio veliku nuždu na zabranjenom mestu, na plodnom vulkanskom tlu. Biljka je odmah uklonjena, a nad naučnicima koji smeju na ostrvo je pojačan nadzor.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar