Podeli:
Promachonas
Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Od kad je pre nekoliko dana na granici Grčke s Bugarskom pojačana kontrola putnika zbog porasta broja slučajeva obolelih od kovida 19, scene sa prelaza Promahonas deluju kao kadrovi iz nekog naučno-fantastičnog filma.

Od juče i građani Evropske unije koji putuju u Grčku preko graničnog prelaza Kulata – Promahonas moraju da pokažu negativan PCR test urađen najkasnije 72 sata pre dolaska na granicu, preveden na engleski. Sertifikat treba da sadrži ime, prezime putnika i broj pasoša, a testove mora izdati laboratorija ovlašćena za obavljanje PCR testova. Grci proveravaju i autentičnost rezultata, a na granici se povremeno nasumično biraju putnici grčke nacionalnosti kojima se na samom prelazu radi test.

Ove mere će biti na snazi do 29. jula, a moguće je da će posle toga važiti i dalje.

Pročitajte još:

Posle uvođenja novih pravila, broj ljudi koji bi da provedu odmoru Grčkoj se smanjio, ali su gužve na granici bile velike zbog pojačanih kontrola. Od danas se očekuje manje automobila na prelazu Kulata – Promahonas.

Putnici iz Srbije od danas neće moći da uđu u Bugarsku, osim u slučaju tranzita, objavljeno je na sajtu srpske ambasade u toj zemlji. Bugarska je uvela privremenu zabranu ulaska svim licima iz Srbije, bez obzira na njihovo državljanstvo, od 16. jula do 31. jula. Izuzetak su državljani Srbije koji se vraćaju u zemlju i Bugarska im je tranzitna zemlja.

Kad su Grci u pitanju, njihova Vlada je odlučila da produži odluku o zatvaranju granica od 15. jula do 31. jula za sve putnike sa pasošem Republike Srbije. Svi putnici koji se već nalaze u Grčkoj moći će da završe svoj boravak, i putnici koji su došli sopstvenim prevozom i autobusom mogu da se vrate samo preko graničnog prelaza Promahonas.

Pogledajte prizore sa granice koji su zabeleženi ovih dana, a izgledaju kao apokaliptična naučna fantastika:

Promachonas
Foto: Nik Oiko / Zuma Press / Profimedia

*

Promachonas
Foto: Sakis MITROLIDIS / AFP / Profimedia

*

Granica
Foto: Nik Oiko / Zuma Press / Profimedia

*

Granica
Foto: Sakis MITROLIDIS / AFP / Profimedia

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar