Pogledajte recept za hladnu baklavu sa mlekom iz emisije Praktična žena.
450 g kora
250 g putera
800-900 ml mleka
400ml slatke pavlake
500 g šećera
150 g oraha
100 g rendane čokolade
1 kašika kakao praha
Otopiti puter.
U šerpu sipati šećer i mleko i staviti na vatru da provri, pa kuvati par minuta. Skinuti sa šporeta i dodati slatku pavlaku i ohladiti.
U tepsiju ređati koru, premazati puterom, zatim opet koru i tako ponoviti sa 10 kora. Na desetu koru idu krupno mleveni orasi. Malo politi puterom, a onda još 10 kora.
Iseći baklavu na kocke i premazati puterom.
Peći na 150°C oko 50 minuta i još 10 minuta na 180°C da porumeni.
Kada se baklava ispeče, preliti hladnim sirupom. Sačekati da upije, a onda posuti kakao prahom i rendanom čokoladom. Ukrasiti mlevenim orasima.
Ohladiti najbolje preko noći, a onda služiti.
U videu na početku teksta pogledajte ceo postupak pripreme.