Nataša Pavlović je u emisiji "Praktična žena" ugostila Moniku Lazić koja stoji iza Instgram profila Zlatni tiganj. Ona je napravila ukusnu pitu sa šljivama i kompot s kruškama.

Monika je u „Praktičnoj ženi“ napravila dva recepta, oba u slatkoj verziji, koja bi svakome ulepšala dan.

Pita sa šljivama

Sastojci:

500 g kora za pitu

1 kg šljiva

4 jaja

1 šolja (od 3 dl) šećera

1 šolja jogurta

1 šolja griza

120 ml ulja

1 kašičica praška za pecivo

1 vanilin šećer

sirup:

1 šolja šećera

450 ml vode

1 vanilin šećer

Priprema:

Šljive operite, očistite i narežite na četvrtine. Jaja i šećer umutite, pa dodajte jogurt, ulje, griz i prašak za pecivo. Sve dobro sjedinite. Pleh premažite puterom ili uljem, pa stavite prvu koru. Premažite filom. Postupak ponovite još 3 puta. Na četvrtu koru poređajte polovinu šljiva, pa pospite sa vanilin šećerom i urolajte. Na šljive stavite još 4 kore, svaku premažite sa filom. Poređajte drugu polovinu šljiva. Još 4 kore poređajte preko šljiva, i svaku premažite filom. Vodite računa da vam ostane par kašika fila za poslednju koru. Pecite 10 minuta na 200 stepeni, pa još nekih 40 minuta na 180 stepeni. Dok se pita peče pripremite sirup.
Vodu, šećer i vanilin šećer stavite da prokuva, pa na laganoj vatri kuvajte 6-7 minuta. Sirup prelijte preko gotove pite. Ostavite da se dobro ohladi, pa poslužite.

Kompot sa kruškama

Sastojci:

kruške očišćene i narezane na željene komade

5 kašika šećera

voda

Priprema:

Tegle napuniti pripremljenim kruškama i preko staviti po 5 kašika šećera i naliti hladnu vodu do vrha i zatvorite poklopce. U šerpu staviti na dno krpu,pa poređajte tegle i naliti vodom. Kompot kuvati 20 minuta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar