Voditeljka Nataša Pavlović je u svojoj emisiji Praktična žena predstavila recept za čokoladnu tortu sa jagodama.

Sastojci:

Za kore

2 šolje prah šećera

1 3/4 šolje brašna

3/4 šolje kakaoa

1,5 kašičica praška za pecivo

1,5 kašičica soda bikarbone

1 kašičica soli

2 jajeta

1 šolja mleka

1/2 šolje ulja

2 kašike vanil ekstrakta

1 šolja ključale vode

Za fil

1 šolja putera

2 šolje prah šećera

1 kašika vanile

200 g crne čokolade

Za ganaž

200 ml slatke pavlake

200 g čokolade

još

500 g jagoda

Pročitajte još:

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pripremite dva kalupa prečnika 18-20 cm.

Za kore u jednoj činiji sjedinite sve suve sastojke (prah šećer, brašno, kakao, prašak za pecivo, soda bi karbonu i so). U drugoj činiji sjedinite sve mokre sastojke (jaja, mleko, ulje, vanilla i vodu). Sada suve sastojke dodajte mokrim i sve lepo sjedinite mikserom. Testo je dosta retko da vas to ne plaši. Dobijeno testo preručiti u dva kalupa obložena pek papirom i pecite kore 30-35 minuta. Pečene kore ohladite 10 minuta i tek tada ih izvadite iz kalupa.

Za fil otopite čokoladu. Umutite puter sobne temperature sa prah šećerom i dodajte otopljenu i malo prohlađenu čokoladu i vanilu, pa sve lepo sjedinite mikserom.

Polovinu jagoda iseći po želji, a ostatak ostavite cele za dekoraciju.

Za ganaž pavlaku zagrejte do tačke ključanja i tada je sklonite sa vatre. Sada umešajte čokoladu i mešajte dok se čokolada ne otopi i sve lepo ne sjedini.

Filovanje:

Kora – čokoladni fil – seckane jagode – još malo čokoladnog fila – kora – ganaž od čokolade – cele jagode za dekoraciju
Pre konzumiranja tortu lepo ohladiti u frižideru.

U videu na početku teksta pogledajte ceo postupak pripreme.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare