Voditeljka Nataša Pavlović je u svojoj emisiji Praktična žena predstavila recept za čokoladnu tortu sa jagodama.
Za kore
2 šolje prah šećera
1 3/4 šolje brašna
3/4 šolje kakaoa
1,5 kašičica praška za pecivo
1,5 kašičica soda bikarbone
1 kašičica soli
2 jajeta
1 šolja mleka
1/2 šolje ulja
2 kašike vanil ekstrakta
1 šolja ključale vode
Za fil
1 šolja putera
2 šolje prah šećera
1 kašika vanile
200 g crne čokolade
Za ganaž
200 ml slatke pavlake
200 g čokolade
još
500 g jagoda
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pripremite dva kalupa prečnika 18-20 cm.
Za kore u jednoj činiji sjedinite sve suve sastojke (prah šećer, brašno, kakao, prašak za pecivo, soda bi karbonu i so). U drugoj činiji sjedinite sve mokre sastojke (jaja, mleko, ulje, vanilla i vodu). Sada suve sastojke dodajte mokrim i sve lepo sjedinite mikserom. Testo je dosta retko da vas to ne plaši. Dobijeno testo preručiti u dva kalupa obložena pek papirom i pecite kore 30-35 minuta. Pečene kore ohladite 10 minuta i tek tada ih izvadite iz kalupa.
Za fil otopite čokoladu. Umutite puter sobne temperature sa prah šećerom i dodajte otopljenu i malo prohlađenu čokoladu i vanilu, pa sve lepo sjedinite mikserom.
Polovinu jagoda iseći po želji, a ostatak ostavite cele za dekoraciju.
Za ganaž pavlaku zagrejte do tačke ključanja i tada je sklonite sa vatre. Sada umešajte čokoladu i mešajte dok se čokolada ne otopi i sve lepo ne sjedini.
Filovanje:
Kora – čokoladni fil – seckane jagode – još malo čokoladnog fila – kora – ganaž od čokolade – cele jagode za dekoraciju
Pre konzumiranja tortu lepo ohladiti u frižideru.
U videu na početku teksta pogledajte ceo postupak pripreme.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare