Voditeljka Nataša Pavlović je u svojoj emisiji Praktična žena predstavila recept za tortu sa jagodama.
Kora
7 belanaca
5 kašika šećera
1/2 kašičice sirćeta
7 žumanaca
1 šolja brašna
1/2 praška za pecivo
5 kašika šećera
5 kašika ulja
5 kašika mleka
3 kašike gustina
Fil
400 ml slatke pavlake
200 g krem sira
250 g kisele pavlake
100 g šećera
100 g bele čokolade
1 limun
još
500 g jagoda
Umutite belanca u čvrst sneg sa šećerom, pa dodajte sirće i sve lepo umutite mikserom.
U drugoj posudi umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte ulje, mleko, brašno sa praškom za pecivo i gustin.
U smesu od žumanaca lagano umešajte špatulom sneg od belanaca.
Pecite koru u plehu od rerne obložen pek papirom oko 15 minuta na 180 stepeni.
Pečenu koru prohladite pa je isecite na pola kako biste dobil dve kore.
Jagode operate i isecite na listiće.
Za fil umutite slatku pavlaku u šlag, pa dodajte krem sir, kiselu pavlaku, otopljenu i prohlađenu belu čokoladu, prah šećer i sok jednog limuna. Ovim filom premažite kore a zatim poređajte jagode po celoj površini. Kolač malo ohladite u frižideru pre konzumiranja.
U videu na početku teksta pogledajte ceo postupak pripreme.