Voditeljka Nataša Pavlović je u svojoj emisiji Praktična žena uz pomoć Ivane Zejak predstavila recept za saher tortu.
Za koru
200 g putera
6 jaja
150 g šećera
150 g čokolade
150-200 g mlevenih oraha
oko 400 g domaćeg džema od kajisija
Za glazuru
100 ml slatke pavlake
100 g čokolade
Otopiti čokoladu i malo je prohladite.
Umutite belanca u čvrst sneg.
U drugoj posudi umutiti puter sa šećerom, pa dodati jedno po jedno žumance i sve lepo sjediniti mikserom, a zatim dodati čokoladu i sve lepo sjediniti. Sada umešajte ili najmanjom brzinom miksera belanca ili špatulom. I na kraju umešajte mlevene orahe. Smesu preručite u okrugli kalup obložen papirom za pečenje i pecite na 170-180 stepni 30-45 minuta. Proverite čačkalicom nakon 30 minuta, ukoliko je čista onda je pečena kora. Koru prohladite, a zatim je preseći poprečno kako biste dobili dve kore. Kore premažite dzemom u debljem sloju.
Za glazuru zagrejte pavlaku do ključanja, a zatim je sklonite sa ringle i umešajte čokoladu i mešajte dok se čokolada ne otopi i sve lepo sjedini. Ovom glazurom preliti tortu. Odložiti tortu na par sati u frižider dok se sve lepo ne stegne.
U videu na početku teksta pogledajte ceo postupak pripreme.