Voditeljka Nataša Pavlović je u svojoj emisiji Praktična žena uz pomoć Kristine Kovačević predstavila recept za čokoladnu torta sa kafom.
110 g putera
150 g crne čokolade
3 žumanca
5 belanaca
100 g šećera
1 velika kašika kakaa
prstohvat soli
2 žumanca
1 kašika gustina
100 g šećera
160ml mleka
1 kašika instant kafe
250 ml slatke pavlake
kakao prah za posipanje
slatka pavlaka za ukrašavanje
Puter i čokoladu otopite na pari i ostavite da se malo prohladi. U ohlađenu čokoladu dodajte 3 žumanca (jedno po jedno) i promešajte. Zatim dodajte 1 kašiku kakaa i prstohvat soli i sve zajedno sjedinite.
Mikserom penasto umutite 5 belanaca sa postepenim dodavanjem šečera. Umućena belanca lagano umešajte špatulom sa čokoladnom smesom.
Sipajte testo u kalup (prečnika 23cm) obložen pek papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 20-25 minuta.
Nakon pečenja ostavite koru da se ohladi.
Mikserom umutite dva žumanca sa šećerom, pa dodajte gustin i sve zajedno dobro promešajte. Mleko stavite na šporet da prokuva. Sipajte vrelo mleko u smesu sa žumancima i sve lepo sjedinite. Zatim vratite na šporet i neprestano mešajući skuvajte fil. Sklonite sa vatre i umešajte instant kafu. Ostavite da se ohladi.
Slatku pavlaku posebno izmiksajte u čvrst šlag. Postepeno je dodajte u ohlađeni fil i mešajte špatulom da se sve sjedini.
Rasporedite fil preko čokoladne kore.
Vrh torte pospite kakao prahom a strane ukrasite umućenom slatkom pavlakom.
Ostavite u frižideru oko 3h da se dobro ohladi i stegne pre serviranja.
Za detaljan postupak pogledajte video sa početka teksta.