Voditeljka Nataša Pavlović je u svojoj emisiji Praktična žena uz pomoć Kristine Kovačević predstavila recept za čokoladnu torta sa kafom.

Čokoladna torta sa kafom

Sastojci:

Kora

110 g putera

150 g crne čokolade

3 žumanca

5 belanaca

100 g šećera

1 velika kašika kakaa

prstohvat soli

Fil

2 žumanca

1 kašika gustina

100 g šećera

160ml mleka

1 kašika instant kafe

250 ml slatke pavlake

Dekoracija

kakao prah za posipanje

slatka pavlaka za ukrašavanje

čoko torta kafa 2

Priprema

Kora

Puter i čokoladu otopite na pari i ostavite da se malo prohladi. U ohlađenu čokoladu dodajte 3 žumanca (jedno po jedno) i promešajte. Zatim dodajte 1 kašiku kakaa i prstohvat soli i sve zajedno sjedinite.

Mikserom penasto umutite 5 belanaca sa postepenim dodavanjem šečera. Umućena belanca lagano umešajte špatulom sa čokoladnom smesom.

Sipajte testo u kalup (prečnika 23cm) obložen pek papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 20-25 minuta.

Nakon pečenja ostavite koru da se ohladi.

Priprema fila:

Mikserom umutite dva žumanca sa šećerom, pa dodajte gustin i sve zajedno dobro promešajte. Mleko stavite na šporet da prokuva. Sipajte vrelo mleko u smesu sa žumancima i sve lepo sjedinite. Zatim vratite na šporet i neprestano mešajući skuvajte fil. Sklonite sa vatre i umešajte instant kafu. Ostavite da se ohladi.

Slatku pavlaku posebno izmiksajte u čvrst šlag. Postepeno je dodajte u ohlađeni fil i mešajte špatulom da se sve sjedini.

Rasporedite fil preko čokoladne kore.

Vrh torte pospite kakao prahom a strane ukrasite umućenom slatkom pavlakom.

Ostavite u frižideru oko 3h da se dobro ohladi i stegne pre serviranja.

Za detaljan postupak pogledajte video sa početka teksta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar