Vojislav Koštunica Foto: EPA PHOTO/SASA STANKOVIC/AS-BW

Bivši premijer Srbije Vojislav Koštunica odavno se povukao iz političkog života Srbije, ali ovih dana posredno se vratio potpisivanjem peticije Pokreta za odbranu Kosova i Metohije čija je glavna poruka - “ne ultimatumu, ne kapitulaciji“. Ona se odnosi na nemačko-francuski plan za Kosovo, o kojem će sutra u Skupštini govorati predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Zbog parafa ispod peticije u kojoj se potpisivanje plana dovodi u vezu sa kapitulacijom, Koštunica se našao na udaru predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji ga je javno upitao da objasni zašto je pustio 1.800 terorista iz zatvora i organizovao skup “Kosovo za patike”. I tako se bivši premijer makar na jedan dan ponovo našao u centru političkih zbivanja u Srbiji.

“Samo kad pročitate obrazloženje te peticije, pa se zapitate – što si pustio 2003. godine ili kad već, 2001. godiine, nije ni važno… Što si pustio 1.800 terorista iz srpskih zatvora, među kojima i braću Mazreku? Što si ih pustio? Što si ćutao i pustio da nam spaljuju crkve i manastire po Kosovu i da nam progone i ubijaju ljude 2004… Što si ti isti, koji to potpisuješ, ćutao i organizovao skup „Kosovo za patike“, 2008. godine i to je bio sav trud. A ovaj drugi pobegao u Rumuniju. Ja ne bežim nigde, idem i pred svoj narod, idem i pred parlament… Idemo da slušam uvrede i najgore moguće gadosti i nikakav problem mi nije. Odgovoriću se svakome od njih“, kazao je danas Vučić govoreći o Vojislavu Koštunici i peticiji koju je potpisao.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Peticija je pokrenuta na Savindan, a inicijalno ju je potpisalo 205 članova i simpatizera Pokreta, među kojima više poznatih imena, uključujući i jedno koje se već duže ne viđa u javnosti. Pored Koštunice, među potpisnicima su Matija Bećković, Emir Kusturica, Đorđe Vukadinović i lideri desnih stranaka – Milica Đurđević-Stamenkovski, Miloš Jovanović, Vojislav Mihajlović, Boško Obradović, bivši ministar kulture Vladan Vukosavljević, kao i još nekoliko umetnika.

“U susret očekivanoj sednici skupštine Srbije posvećenoj Kosovu, a koja je zakazana za sutra u 10 časova, pokret koji već dve i po godine okuplja srpske intelektualce koji žele da spreče „savremene skorojeviće“, koji su uz „spoljnu pomoć“ zarobili Srbiju, a sada „hoće da dokrajče njeno nacionalno biće hladnokrvnom predajom njenog nosećeg simbola – Kosova i Metohije“, navodi se u proglasu.

Dakle, samo je Kosovo moglo “izvući” Koštunicu iz političke ilegale u kojoj je od 2014. godine.

Od trenutka kad se zvanično povukao iz političkog života, provodeći vreme uglavnom u svojoj vikendici u Belanovici, tek s vremena na vreme u javnosti se pojavljivala poneka fotografija Vojislava Koštunice ili vest o tome da je posetio neki događaj.

Poslednji put kad je Koštuničino ime “uznemirilo duhove” spomenuo ga je u intervjuu za Nedeljnik profesor Vladeta Janković, nakon što je i zvanično objavljena njegova kandidatura za gradonačelnika Beograda u februaru 2022.

Upitan da li se konsultovao sa Vojislavom Koštunicom oko odluke da prihvati kandidaturu, Janković je odgovorio potvrdno.

Vladeta Janković Foto:FoNet/Milica Vučković

“Jesam. Ja njega smatram ne samo nekim čiji sam bio dugogodišnji politički saradnik, već i ličnim prijateljem“, rekao je Janković i dodao da je uvek njegov savet i mišljenje smatrao dragocenim.

“Daleko od toga da sam se uvek sa svime slagao, ali bitno je da znam da misli čisto i bez predrasuda“.

Ranije je Koštunica 2019. Snimljen u prodavnici, na kasi jednoh hipermarketa u Aranđelovcu. Sledeće godine je Željko Tomić, bivši funkcioner Demokratske stranke Srbije, na društvenoj mreži Tviter postavio fotografiju sa Koštunicom, a 2022. bivši predsednik Jugoslavije i premijer Srbije uslikan u Ljigu na književnoj večeri, jednom koncertu…

Vojislav Koštunica, Književno veče u Ljigu Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

I to bi bilo to.

Inače, Vojislav Koštunica je na političku scenu studio nakon petooktobarskih promena kada je postao predsednik Savezne Republike Jugoslavije. Nakon ubistva premijera Zorana Đinđića i vanrednih parlamentarnih izbora održanih u decembru 2003. godine, Koštunica formira Vladu Srbije i postaje njen presednik.

Koštunica je vodio vladu tokom dva mandata, a njegov drugi mandat obeležilo je savezništvo sa Demokratskom strankom (DS) i G17+, međutim njihova koalcija nije dugo trajala.

Njegov drugi mandat obeležile su stalne trzavice sa kolacionim partnerima oko pristupanja Srbije Evropskoj uniji, rešavanja problema Kosova i Metohije, privatizacije NIS-a i zakazivanja predsedničkih izbora.

Nakon tesne pobede kandidata DS Borisa Tadića u drugom krugu predsedničkih izbora 2008. i Koštuničnog protivljenja potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, odnosi u koaliciji su poremećeni.

Kriza je privremeno rešena odlaganjem potpisivanja sporazuma na mesec dana. Nekoliko dana kasnije, 17. februara 2008, kosovski Albanci su jednostrano proglasili nezavisnost, te Koštunica ostaje upisan u srpskoj političkoj istoriji kao premijer za vreme čije vlasti se to dogodilo.

Ostavku podnosi 7. jula 2008. Godine, a iz politike se definitvno povlači 2014. godine kada je podneo ostavku na mesto predsednika DSS-a zbog loših rezultata na parlamentarnim izborima.

BONUS VIDEO: Koštunica na koncertu Bore Čorbe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare