Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Nove stranke Zoran Živković smatra da izbore treba odložiti za jedan mesec, kao i sve izborne radnje, rokove i kampanju.

Živković je dodao  da mere povodom proglašene pandemije korona virusa koje je Vlada Srbije danas donela nisu dovoljne, saopštila je Nova stranka.

On je predložio da se odmah prekine nastava u svim obrazovnim institucijama, od osnovnog do najvišeg nivoa obrazovanja, „jer je to najbolja preventiva“, da se uvede stroža lekarska kontrola u obdaništima, a neophodne su i jake restrikcije svih manifestacija.

„Kao jedna pametna mera u interesu građana je odlaganje izbora za mesec dana, kao i sve izborne radnje, rokovi i kampanja, kako bi svi eventualni učešnici na izborima imali jednak status i uslove, a da se pri tom, pre svega, građani zaštite od moguće zaraze, navodi se u saopštenju Nove stranke.

Kako je danas ranije saopšteno,  nastava neće biti obustavljena, niti škole zatvorene, jer za to, prema mišljenju epidemiologa, nema potrebe u ovom trenutku.

Takođe je procenjeno da nema potrebe za odlaganjem izbora, a predsednik Srbije, koji ih je raspisao za 26. april, rekao je da će pratiti situaciju i, ako treba, iskoristiti svoja ustavna oblašćenja u tom pravcu.