Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je da nije očekivao poziv vlasti da učestvuje u borbi protiv koronavirusa, jer bi to značilo, kako je ocenio, da bi bili podložni kontroli, "a to im je noćna mora".

Govoreći o povišenoj podršci građana koju predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima za vreme pandemije, Živković je za nedeljnik NIN kazao da istraživanja javnog mnjenja u vremenu vanrednog stanja ne daju realne rezultate.

„Ispitanici tada često, u strahu, ne govore ono što misle već ono što očekuju da će se dopasti vlasti ili svoj stav zasnivaju na pogrešnim pretpostavkama, pa ga brzo nakon ukidanja vanredne situacije dramatično promene“, rekao je on.

Кomentarišući zahtev evroposlanice Tanje Fajon upućenom vlastima u Srbiji da poštuju Ustav i omoguće rad Skupštine Srbije, Živković je istakao da je Vučić u subotu najavio da će parlament uskoro ponovo zasedati, a da to znači da je „postupio po naređenju – što je dobro“.

Živković je dodao da bi vanredno stanje u borbi protivkorona virusa bilo uvedeno i bez obustave rade skupštine, „jer tamo ovi njegovi glasaju na zvonce“.

„Pored zakonodavne, kontrolna uloga parlamenta je jednako važna i krucijalna, posebno u teškim vremenima. Represivne mere vanrednog stanja, njihova neophodnost i efikasnost moraju se analizirati i ocenjivati, bolje dok traju nego kada budu okončane“, istakao je on.

Na pitanje da li je još uvek za izlazak na izbore nakon novih okolnosti i da li će učestvovati na njima ukoliko budu raspisani neposredno nakon ukidanja vanrednog stanja, Živković je naveo da će Nova stranka o tome doneti odluku nakon ukidanja vanrednog stanja, kada bude jasno kada i u kojim uslovima će se izbori održati.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar