Foto: Video/Nova.rs

Grad Šabac je za preventivne mere i aktivnosti u borbi protiv korona virusa do sada opredelio 8,5 miliona dinara, a samo za nabavku nove opreme zdravstvenim ustanovama izdvojeno je više od dva miliona dinara iz lokalnog budžeta, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

U današnjem saopštenju kabineta gradonačelnika Šapca navodi se da je gradska uprava, pored opremanja Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“, Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ i Zavoda za javno zdravlje, besplatno podelila 90.000 maski građanima, od čega je 60.000 pamučnih, za višekratnu upotrebu.

„Kada niko nije imao maske, mi smo imali. Delili smo ih prema redosledu prioriteta koje je utvrdio Štab za vanredne situacije. U ovom trenutku, na snazi je i odluka gradskog Štaba da ni u jedan objekat u gradu, bilo da je u pitanju trgovina, banka ili pošta, nijedan građanin ne može da uđe bez zaštitne maske i da mu na ulazu nisu dezinfikovane ruke. Ispred svakog objekta postavljene su i dezo-barijere za dezinfekciju obuće“, naveo je Zelenović.

On je na konferenciji za novinare podsetio i da su na devet lokacija u gradu postavljeni kanisteri sa sredstvom za dezinfekciju, natrijum hipohloritom, koje gradani mogu besplatno preuzeti i koristiti za domaćinstvo, a da je isto sredstvo na raspolaganju i u pet prigradskih naselja i u 50 šabačkih sela.

„Sve mere koje se sprovode u Šapcu finansiraju se u stoprocentnom iznosu iz budžeta grada i to je zato što se gradom domaćinski upravlja i to će omogućiti da se vodi efikasna borba protiv zaraze, smatra Zelenović“, navedeno je u saopštenju.

On se zahvalio i kompanijama koje su donirale medicinska sredstva i posteljinu za objekat namenjen smeštaju pacijenata za lakšim simptomima korona virusa, koja se trenutno oprema.

U Šapcu je to sportska sala Ekonomsko-trgovinske škole za koju su epidemiolozi procenili da je najbolji za potencijalni smeštaj pacijenata sa lakšim simptomima korona virusa jer ima grejanje 24 sata i toplu vodu za tuširanje, kao i odvojene ulaze.

„Mi ćemo se potruditi da taj objekat bude spreman. Pošto nismo dobili pozitivan odgovor iz Ministarstva odbrane i nisu bili u mogućnosti da pozitivno odgovore na naš zahtev da nam obezbede krevete i kasete, mi smo se snašli sami. Nabavili smo krevete i posteljinu. Iz rezervi smo izvukli dušeke i opremili natkasnama i ormarićima sa Gradskog bazena. Očekujem tokom sledeće nedelje da će objekat biti spreman“, dodao je Zelenović.