Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Članovi DS održali su u nedelju dve sednice Glavnog odbora u isto vreme - jednu u Šapcu, koju je organizovalo rukovodstvo na čelu sa Zoranom Lutovcem , a drugo u Beogradu koju je sazvala nezadovoljna struja demokrata. Na beogradskoj sednici jedna od tema bilo je ujedinjenje sa SDS Borisa Tadića i ZZS Nebojše Zelenovića, a određeno je i troje funkcionera koji bi sa njima trebalo da pregovaraju. Upitan da li će prihvatiti razgovor sa njima, Zelenović za Nova.rs navodi da sve te ljude poštuje, ali da oni nemaju legitimitet, te da o ujedinjenu može da razgovara samo sa Lutovcem.

Nezadovoljni članovi DS-a kao jedan od prioriteta postavili su ujedinjenje sa strankama Borisa Tadića i Nebojše Zelenovića. Obojica su bila pozvana na skup koji je održan u nedelju u Domu omladine, ali se odazvao samo Tadić.

Na toj sednici beogradskog GO doneta je odluka kojom su obavezani potpredsednik stranke Dragoslav Šumarac, predsednica Organizacionog odbora Vida Ognjenović i potpredsednica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov da u najkraćem mogućem roku obave sve razgovore sa Nebojšom Zelenovićem i Borisom Tadićem, a ugovor o ujedinjenju mora predviđati i model pristupanja članstva ovih stranaka DS-u.

Upitan da li će prihvatiti razgovore sa njima i sa kim se ZZS ujedinjuje, Zelenović za Nova.rs kaže da je njegova stranka donela odluku da se ujedini sa DS-om, te da grupa nezadovoljnih demokrata koji zasedali u Domu omladine nemaju legitimitet.

„Sve ja njih poštujem, ali DS su uvek krasile demokratske procedure. Glavni odbor demokrata održavao su Šapcu, a u Beogradu je očigledno započet proces pravljenja nove političke organizacije“, navodi Zelenović.

Zoran Lutovac Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Upitan da li bi o ujedinjenju pregovarao sa Zoranom Lutovcem, on je odgovorio:

„Sa Lutovcem. Ne znam sa kim drugim mogu da razgovaram. Sve drugo je neozbiljno i nema nikakvu težinu“.

On je ranije za Nova.rs rekao da može da prihvati poziv samo Demokratske stranke, da zna ko je predsednik, kao i da ostalo ne priznaje.

„Dobio sam obaveštenje da će se se Glavni odbor održati u Šapcu i to je meni dovoljno. Ne mešam se u interne stvari Demokratske stranke. DS je oduvek imala protokole i zna se kako se biraju organi i ko to može i u kom kapacitetu da radi. Za demokratiju ne možete da se borite hajdučijom“, naveo je on.