Foto:Vladislav Mitić/Nova.rs

U razgovoru za Nova.rs gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović kaže da je ponosan na Šapčane, i da su za sada "zaista disciplinovani i vode računa". Poručuje da nema mesta bilo kakvoj panici i da kada je reč o funkcionisanju grada neće biti iskakanja ni u jednoj službi.

„Mi smo obezbedili dovoljnu količinu dezinfekcionih sredstava za sve naše građane. Obezbedili smo svu količini zaštitnih sredstava za sve one ljude koji moraju da idu na posao. Držimo red i kontrolišemo stvari“, kaže Zelenović.

Formiran je krizni štab i spremni su sve za situacije, kaže Zelenović, dodajući da Šapčani poštuju mere, strpljivo čekaju u redovima ispred radnji, poštuju udaljenost, ali je podneto i 9 krivičnih prijava zbog nepoštovanja predviđenih mera.

„U kratkom roku smo napravili sistem koji može da funkcioniše u vanrednim okolnostima“, zadovoljan je Zelenović.

Trenutno je 1278 osoba sa rešenjima o samoizolaciji.

„Proverava se telefonom i dolaskom na kućnu adresu da li se ta mera poštuje“, kaže gradonačelnik Šapca, a sa 91 osobom se, kako je rekao, uspostavlja se komunikacija i pokušava da se utvrdi gde su.

Foto:Vladislav Mitić/Nova.rs

Grad je odreagovao i tako što je podelio 30.000 maski i 30.000 rukavica iz svojih rezervi, besplatno, a 18.000 dodatnih maski su napravili privrednici iz tog kraja.

„Kontigent od 30.000 maski smo imali kada niko nije imao maske u Sbiji“, kaže Zelenović i dodaje da su i privrednici iz Šapca angažovani da dnevno naprave i podele 7.000 tekstilnih maski koje mogu duže da se koriste. Maske se prvo raspoređuju u zdravstvene ustanove.

Angažovano je 78 volontera koji pomažu starijima, Centar za starije, dnevno pruži oko 200 usluga, kaže Zelenović.

On napominje da se natrijum hipohlorit, dezinfekciono sredstvo, deli na 14 lokacija u gradu iz kanistara, a da se organizuje i raspodela dezinfekcionih sredstava za 50 okolnih sela.

„Vrši se i redovna dezinfekcija javnih površina“, dodaje Zelenović.

 

Šabac sprema i lokacije ukoliko bude potreban smeštaj za veći broj lakše obolelih, a to će biti hala Zorka, i sale u gimnaziji i ekonomskoj školi, kaže Zelenović.

Na pitanje da li Šabac ima neku pomoć od države, kaže:

“Niti mi tražimo pomoć, niti je država nudi.”

On dodaje da, kada je reč o funkcionisanju grada, neće biti iskakanja ni u jednoj javnoj službi.