Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Zelena stranka je upozorila da se u beogradskom izletištu Košutnjak sprema seča šume na 19 hektara radi izgradnje stambeno-poslovnih objekata.

Predstavnici te stranke su uvidom u novi Plan detaljne regulacije ustanovili da je izgradnja planirana na 86,8 hektara, od čega na 26,8 hektara šume.

Tim planom je predviđena seča čak 19 hektara šuma i na toj površini izgradnja objekata s „prosečno“ pet spratova.

Pored toga, na 4,5 hektara pod šumom planirana je izgradnja privatnog sportskog kompleksa, saopštila je Zelena stranka i dodala da će, ako se taj plan sprovede, na tom prostoru će ostati svega sedam hektara šume.

Filmski studiji, ali i brojni prateći sadržaji

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda uputio je elaborat za rani javni uvid povodom izrade Plana detaljne regulacije (PDR) za kompleks Avala filma na Čukarici. Rani javni uvid obaviće se u zgradi Gradske uprave, u Ulici 27. marta, od 29. juna do 13.jula, prenosi portal eKapija.

Kako se navodi, prioritetni cilj plana je upravo stvaranje mogućnosti za razvoj filmske industrije u Beogradu i Srbiji, kao i stvaranje uslova za planiranje pratećih sadržaja koji će upotpuniti i podržati razvoj filmskog centra, poput sadržaja kulture, obrazovanja, sporta ali i komercijalno poslovnih, stambenih i drugih sadržaja.

Izradi PDR-a za kompleks Avala filma pristupilo se na inicijativu kompanije Avala Studios, upućenu Urbanističkom zavodu Beograda. Ova kompanija je pre dve godine najavila da će u obnovu studijskog kompleksa na Košutnjaku uložiti više od 50 miliona evra sa ciljem oživljavanja filmske industrije u Srbiji.

Vlada Srbije je izgradnju filmskih studija sa pratećim sadržajima na Košutnjaku, proglasila projektom od nacionalnog značaja, a sve u skladu sa Strategijom razvoja kulture Srbije od 2017. do 2027. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare