Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Nova stranka i Zelena stranka učestvovaće u koaliciji "Nek maske padnu" na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima 21. juna u Srbiji.

Koalicioni sporazum predviđa da neće biti moguća nikakva saradnja sa sada vladajućom Srpskom naprednom strankom (SNS) i njenim saradnicima, izjavio je danas u Beogradu predsednik Nove stranke Zoran Živković.

Živković je na konferenciji za novinare rekao da je nova koalicija ostavila mogućnost da, ako se uslovi za održavanje izbora pogoršaju, do 9. juna odustane od učešća na izborima.

Po njegovim rečima, koalicija nazivom „Nek maske padnu“ traži da padnu „tragikomične maske kvazidemokratije, kvazipoštenja, kvazipoštovanja ljudskih i manjinskih prava, kvaziinstitucija“, koje nose predstavnici aktuelne vlasti dok „prave cirkus od Srbije“.

„Moramo da se borimo protiv toga. Ta borba ima više nivoa, naravno da su tu i šerpe i pišitaljke, ali ono što je nužno neophodno, bez čega nema promene, su izbori. Alternativa je neko oružje na ulici, a ako neko misli da je to dobro, ja neću da učestvujem u tome“, kazao je Živković.

On je rekao da je Nova stranka u koaliciji sa Zelenom strankom zato što dele „identične ili bar slične vrednosti“ o većini pitanja.

Među tim pitanjima je i to da „Srbija, Vojvodina, Beograd i sve lokalne samouprave jesu deo Evrope, i ne treba to da budu samo geografski, nego i kao deo Evropske unije, a da se pre toga postignu svi standardi država koje treba da budu u tom sastavu“.

Živković je rekao da se zalaže za decentralizaciju Srbije i za institucije „koje nisu farsa, već hramovi demokratije“.

Predsednik Zelene stranke Goran Čabradi je rekao da su svi građani svesni gde žive i kakvi su uslovi za izlazak na izbore, ali se „vlast menja na izborima, a ne menja se na ulici i ne menja se na stepeništu parlamenta“.

„Verujemo u Srbiju koju treba menjati, ali ne tako da napravimo jeftin preformans ili grandiozan miting, nego da ponudimo programe“, kazao je Čabradi.

On je rekao da njegova Zelena stranka nije usmerena samo na pitanja ekologije, već su „Zeleni moderna evropska partija građanskih vrednosti koja poštuje ljudska prava“.

Dvojica presednika su najavila da će program nove koalicije biti predstavljen narednih dana, a u petak počinje prikupljanje potpisa podrške građana za učešće na izborima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare