Foto:FoNet/Božana Pavlica

Republička izborna komisija još nije objavila rezultate ponovljenog glasanja, iako su se izbori juče održavali na svega 234 biračka mesta. Još nije poznato kolika je bila izlaznost, ko je dobio najviše glasova, niti da li je jučerašnje glasanje promenilo bilo šta u broju mandata.

Bojan Klačar, programski direktor Cesida, navodi da po Zakonu, konačni rezultati treba da budu objavljeni najkasnije 96 sati nakon izbora, ali da ne vidi razlog zašto danas ili još sinoć nisu objavljeni rezultati sa ponovljenog glasanja.

„To nije spektakularan posao. Nije bilo gužve, incidenata. U toj mirnoj atmosferi članovi biračkih odbora mogli su da prebroje glasove i da to bude objavljeno danas“, kaže Klačar.

Zašto Republička izborna komisija još nije objavila rezultate pitali smo i člana RIK-a Miljka Karličića, koji za Nova.rs kaže da je to pitanje za Zavod za statistiku.

„Po Zakonu oni obrađuju statističke podatke o radu biračkih odbora, odnosno njihove zapisnike, a u kojima se nalaze podaci o broju ljudi koji imaju pravo glasa, o broju ubačenih glasačkih listića, nevažećih listića i slično. Zakonski rok za objavu rezultata je nedelja uveče, pod uslovom da ne bude prigovora“, navodi Karličić.

Na pitanje kolika je bila izlaznost i kakvi su rezultati pitali smo i Miladina Kovačevića, direktora Zavoda za statistiku i člana RIK-a, ali nam ni on nije odgovorio.

„To u ime Republičke izborne komisije može da objavi samo predsednik RIK-a“, navodi Kovačević.

Vladimir Dimitrijević, koji je predsednik tog tela, nije odgovarao na pozive novinara Nova.rs.

Podsećamo, na ponovljenom glasanju za republički parlament izbore nisu posmatrali organizacije CRTA i CESID, zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Zbog brojnih nepravilnosti juče su ponovljeni izbori na 234 biračka mesta, a pravo glasa imalo je oko 203.000 građana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare