Foto: TANJUG - Pres služba Predsednika Srbije - bk

Kada će građani izaći na birališta ne može da zavisi ni od predsednika države, ni od stranaka koje su najavile da će na njima učestvovati, već isključivo od dana kada će biti ukinuto vanredno stanje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se nada da će ono biti ukinuto do kraja meseca, kao i da će u dogovoru sa predstavnicima stranaka koje su najavile učešće na izborima odlučiti kada će tačno građani izaći na birališta.

„Sešću sa svima koji su odlučili da učestvuju na izborima i dogovorićemo se“, rekao je Vučić.

Ono što predsednik nije rekao je da njihov dogovor ne sme da odstupa od seta zakona o izborima koji predviđaju da kampanja traje najmanje 45 a najviše 60 dana, kao ni od i Uredbe Vlade i rešenja koje su usvojile Republička, Pokrajinska i lokalne izborne komisije, a koje predviđaju da nakon ukidanja vanrednog stanja u Srbiji budu nastavljeni pauzirani izborni procesi. To znači da će izbori na svim nivoima biti održani 42 dana kasnije, odnosno prve naredne nedelje od tada.

Do uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, stranke i koalicije koje su najavile učešće na izborima iskoristile su svega 12 dana za kampanju od ukupno 51, što znači da je za politički marketing do održavanja izbora ostalo još 39. Na to treba dodati i dva dana za izbornu tišinu, a nastavak izbornih procesa krenuće dan posle ukidanja vanrendnog stanja.

„Sudeći po Uredbi Vlade, kada se vanredno stanje okonča, dan kasnije se nastavljaju izborne aktivnosti. Ako na primer vanredno stanje bude ukinuto 1. maja, dan kasnije nastaviće da se troši ‘nepotrošeno’ vreme u kampanji. Ako je ostao 41 dan do izbora, oni bi morali da budu održani prve nedelje po isteku tog roka“, navodi za Nova.rs Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda Srbija.

On podseća da je Ustav najopštiji akt, te da se zakonima, a potom i uredbama detaljnije uređuju pojedine oblasti.

„Ovakvu situaciju nismo imali do sada i ona se ne pominje u zakonu. Zato je Vlada to precizirala Uredbom. Ovo će biti razlog da se prilikom sledeće izmene zakona i ovaj detalj precizira“, kaže Ivošević.

RIK: Čim bude ukinuto vanredno stanje, znaćemo kad će biti izbori

Član Republičke izborne komisije Marko Danilović navodi da će odmah po ukidanju vanrendog stanja RIK doneti novi rokovnik, u kome će biti određen i dan za glasanje.

„Mi ćemo samo nastaviti tamo gde smo stali. Kada bude ukinuto vanredno stanje, znaćemo i kada će biti održani izbori. Biće potrošeno ono vreme koje nam je ostalo u izbornoj kampanji. RIK će se sastati čim odluka o njegovom ukidanju bude objavljena u Službenom glasniku“, kaže za Nova.rs Danilović i dodaje da ovakvu situaciju u kojoj se odlažu redovni izbori do sada nismo imali u Srbiji.

„Vučić je najavio da će se sresti i razgovarati sa predstavnicima stranaka. Pretpostavljam da će to učiniti pre ukidanja vanrednog stanja“, kaže Danilović.

O održavanju izbora predsednik Srbije razgovaraće samo sa predstavnicima stranaka koje su najavile učešće na njima, ne i sa onima koje su najavile bojkot izbora. Isto je uradio i po proglašenju vanrednog stanja, kada se sastao sa predsednikom DSS-a Milošem Jovanovićem, liderom SPAS-a Aleksandrom Šapićem, predsednikom Nove stranke Zoranom Živkovićem. Vučić se tada oglušio na poziv „bojkot opozicije“ da pozove sve političke aktere i stručnjake kako bi usaglasili korake i bili solidarni u situaciji vanrendog stanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram