Foto: medija centar beograd

Ministarstvo spoljnih poslova formiralo je Krizni štab za pomoć srpskim državljanima koje je epidemija koronavirusa zatekla u inostranstvu. Veljko Odalović, generalni sekretar MSP-a, navodi za portal Nova.rs da je aktivirana celokupna mreža diplomatsko - konzularnih predstavništava (DKP) Srbije u inostranstvu i da su dobili jasne instrukcije da se javljaju i pomažu informacijama srpskim građanima u inostranstvu.

Zbog oštrih mera koje je uvela Vlada, postavlja se pitanje šta će biti sa srpskim državljanima koji se nalaze u inostranstvu, van Evrope, a koji su otišli na lečenje, na službena ili turistička putovanja?

Od danas u podne za međunarodne letove zatvoren je Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu, a juče je ista mera uvedena i na niškom aerodromu. Na snazi je i zabrana kretanja građana na svim javnim mestima od 20 do pet sati ujutro, pa su brojni srpski državljani koji dolaze iz inostranstva noć proveli na granici.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović danas je najavio i mogućnost zatvaranja svih graničnih prelaza za putnički saobraćaj.

Veljko Odalović, generalni sekretar u MSP-u, navodi za Nova.rs da su sva diplomatsko – konzularna predstavništa Srbije aktivirana da pomognu građanima Srbije informacijama koji se nalaze u inostranstvu, a koji imaju problem da se vrate u zemlju.

“Oni su dobili jasne instrukcije da odgovaraju na pozive građana, da pomažu ljudima, ali poštujući mere koje su uvedene zbog koronevirusa. Mi sada moramo da budemo svesni da ne zavisi sve od nas, već i od zemlje u kojoj se nalaze. Na primer, SAD je zabranila letove za Evropu. Mi samo možemo da im damo informacije na koji način mogu da se vrate”, priča Odalović.

Upitan, kako građani koji se nalaze u SAD-u mogu da se vrate u Srbiju, generalni sekretar navodi da su to pitanja koja se rešavaju od slučaja do slučaja.

“Sa zemljama u kojima se nalaze srpski državljani pokušavamo da nađemo rešenje za problem u kom se nalaze. Danonoćno radimo na tome. Za ljude u tranzitu imamo posebno telo koje se time bavi”, kaže Odalović.

On kaže da ima na stotine posebnih situacija koje se rešavaju.

“Kada je reč o ljudima koji su otišli u inostranstvo zbog lečenja, njih ne vraćaju nazad zemlje u kojima se nalaze. Mi apelujemo na naše državljane da se ne kreću ni u inostranstvu i da poštuju mere koje su donele tamošnje vlade”, upozorava Odalović i dodaje da o pojedinačnim slučajevima ne može da govori.

Dačić: Krizni štab za hitne slučajeve

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je danas formiran krizni štab za pomoć ljudima koji se nalaze u inostranstvu i poručio da se spoljna politika trenutno svodi na borbu protiv koronavirusa. On je apelovao na naše državljane u dijaspori da ne dolaze u Srbiju i objasnio da se pomoć kriznog štaba odnosi na hitne slučajeve.

“Apelujem na naše ljude koji žive u inostranstvu i imaju boravišnu dozvolu tamo. Nije reč o turistima koji sad imaju problema da prežive. Ima tu dnevnih problema, od toga da li će proći 90 dana u EU, ali sve te stvari će se suspendovati, ne treba oko toga da brinu”, poručio je Dačić.

Kako je objavljeno juče, u Srbiju se iz inostranstva vratilo više od 65.000 građana i svi su u obavezi da budu u samoizolaciji ili karantinu, u zavisnosti od toga iz koje države dolaze.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je pre dva dana da od 7.600 povratnika koji su kontrolisani čak 1.563 nije pronađeno kod kuće.