Foto:EPA/KOEN VAN WEEL

Građani, među kojima i partijski funkcioneri, su strankama nekadašnje i aktuelne vlasti - Demokratskoj stranci, Socijalističkoj partiji Srbije i Srpskoj naprednoj stranci za sedam godina dali oko 1,5 milijardi dinara vredne donacije, piše Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) analizirali su donacije fizičkih lica strankama koje su bile ili su sada okosnica vlasti u Srbiji. U periodu od 2012. do kraja 2018. godine, sudeći po godišnjim finansijskim izveštajima, oko 1,5 milijardi dinara dobile su Srpska napredna stranka (SNS), Socijalistička partija Srbije (SPS) i Demokratska stranka (DS).

Polovinu te sume, oko 764 miliona, prikupio je SNS i to najviše 2017. godine kada su održani predsednički izbori u Srbiji.

Najviše novca su dali donatori iz Beograda – skoro trećinu odnosno oko 451 milion dinara.

Oko 215 miliona dinara strankama je stiglo od donatora sa prebivalištem u manje razvijenim ili devastiranim oblastima države, pokazuju godišnji finansijski izveštaji ovih stranaka koje je analizirao CINS. Ove stranke su i od pravnih lica dobile više od 182 miliona dinara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar