Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Duska Stefanovic/MO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je od uvođenja vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa, Vojska Srbije preuzela obezbeđenje oko 150 ustanova socijalne zaštite, više od 120 različitih medicinskih objekata i 20 migrantskih kampova.

Navodeći da pripadnici VS pomažu policiji u obezbeđenju svih graničnih prelaza i da su postavili i obezbeđuju privremene bolnice, ministar je kao poseban uspeh izdvojio to što je za 10 dana na VMC Кaraburma uređena „jedna od najboljih kovid bolnica“, a u roku od 15 dana podignuta još jedna bolnica na Кaraburmi koja će kako je najavio, biti otvorena za nekoliko dana.

„Pripadnici Vojske Srbije su izvršili sva naređenja u borbi s virusom i ni jednog časa nismo dopustili da se umanji naša borbena gotovost“, naveo je Vulin za praznični četverobroj Кurira.

Ocenio je da pomoć Rusije, Кine i mnogih drugih zemalja „ne može biti zaboravljena“ ali i upitao „koliko bi mrtvih bilo u Srbiji da smo zavisili od uvoza medicinske opreme iz Evropske unije“.

„Migrantska kriza je ranila ideju evropske solidarnosti, a korona virus ju je ubio. EU je zabranila izvoz medicinske opreme i lekova van svojih granica. Da smo zavisili od tog uvoza, koliko bi mrtvih bilo u Srbiji? Da smo glasali u međunarodnim forumima protiv Кine i Rusije, svrstavajući se uz EU, da smo i mi uveli sankcije Rusiji, koliko pomoći bismo mogli da očekujemo“, upitao je Vulin.

Dodao je da je najveći broj zaraženih pripadnika Vojske Srbije dobro i da se njihovo zdravstveno stanje svakodnevno prati.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare