Foto: Pritnscreen/YouTube/Al Jazeera Balkans

Doktorand na Londonskoj školi za ekonomiju i stručnjak za uticaj Kine na Zapadnom Balkanu Vuk Vuksanović ocenio je da poruke koje predsednik Srbije Aleksandar Vučić šalje o pomoći Kine služe da se pošalje poruka kako Kini, tako i građanima Srbije, ali i Evropskoj uniji.

„Evidentno je da Vučić pokušava da ostvari određene unutrašnje poene tako što će se on promovisati kao taj koji Srbiju uspeva da postavi kao kredibilnog partnera sa svim tim velikim silama, a Kina je posebno popularna“, rekao je Vuksanović za Juropijen vesten balkans (European Western Balkans).

On je rekao da je sa druge strane Kina prihvatila poruke „širom otvorenih ruku“ jer joj je potrebno da se angažuje na
širokom polju javne diplomatije i kroz instrumente meke moći da bi popravila imidž svoje zemlje „koji je evidentno veoma
ozbiljno narušen“.

Vuksanović je ocenio da su Zapadni Balkan i Srbija važni za Kinu i da se Srbija doživljava nekom vrstom mosta prema Evropi.

On je dodao da veruje da će u Srbiji posle krize rasti uticaj Kine.

„To je neki paradoks, jer bi se moglo očekivati da bi mogao da opadne nakon ovakve pandemije koja je potekla iz Kine, međutim Kina je veoma brzo reagovala i iskoristila neaktivnost zapadnih i svih drugih igrača i ostvarila dodatni plus za sebe u Beogradu“, rekao je Vuksanović.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram