Foto: EPA-EFE/SHAMIL ZHUMATOV / POOL

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ocenio da je demokratija u Srbiji "na udaru samoproklamovanih lidera opozicije" koji pozivaju na bojkot izbora i izrazio uverenje da bojkot neće uspeti.

U autorskom tekstu za briselski portal Euraktiv (www.euractiv.com) Vučić je naveo da bojkot kojim se preti, „nikada nije imao veze s izbornim procesom, već sa strahom lidera opozicije da se pošteno i transparentno suoče s biračkim telom“.

„Ti samoproglašeni lideri opozicije pretvorili su bojkot u oružje u pokušaju da delegitimišu aprilske izbore i sledeću vladu. Ali neće uspeti. Uvereni smo da će građani Srbije prozreti poziv na bojkot“, naveo je Vučić.

On je dodao da bi „jedni bojkot izbora koji bi imao smisla, bio bojkot građana Srbije a ne lidera bez pristalica“ i izrazio uverenje da će, „sasvim suprotno tome, očekivana visoka izlaznost birača potvrditi izbore i diskreditovati one koji pozivaju na bojkot“.

U autorskom tekstu pod naslovom „Srpska demokratija na udaru“  Vučić je ocenio i da bojkotom izbora „istinski glasači opozicije mogu biti uskraćeni za svoje osnovno demokratsko pravo na političku zastupljenost i de fakto obespravljeni od nekoliko neizabranih pojedinaca koji tvrde da ih predstavljaju“.

Dodao je da partije koje bojkotuju izbore, nisu uspele da osvoje srca i umove glasača dok je vlada koju predvodi SNS uspela i spremna je da se suoči s biračima na slobodnim i fer izborima.

Vučić je naveo da je „vlada Srbije proteklih 12 meseci radila s nevladinim organizacijama, OEBS-om i njegovom Kancelarijom za demorkatske institucije i ljudska prava (ODIHR), Evropskim parlamentom, kao i s partijama sa svih strana političkog spektra kako bi osigurala da gradjani mogu da ostvare svoje demokratsko pravo na glasanje na slobodnim i poštenim izborima“.

Vlada se, kako je dodao, „nije samo uključila u razgovore i debate već je tražila i prihvatila preporuke i zahetve svih stranih i domaćih aktera, uključujući i opozicione stranke, kako da se poboljšaju zakoni i pravila kojima je regulisan izborni proces do najfinijih detalja“.

On je podsetio da je vlada Srbije prošlog avgusta formirala Radnu grupu za saradnju sa OEBS i ODIHR sa ciljem da se usvoje zakoni i pravila koji će omogućiti slobodne i fer izbore na proleće i da tu radnu grupu predvodi ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović koji će uskoro OEBS, ODIHR i javnosti predstaviti šestomesečni izveštaj.

„Bez želje da se utiče na njegov izveštaj, slobodno se može pretpostaviti da će izveštaj potvrditi da su svi važni i značajni zahtevi i preporuke koje je vlada primila prihvaćeni i da su usvojeni neophodni zakoni“, naveo je Vučić u tekstu.

„Usvojene ključne mere“

On je dodao da su usvojene ključne mere kao što su zakon o finansiranju izborne kampanje, zakon o funkcionisanju Agencije za borbu protiv korupcije, pravila koja regulišu političke aktivnosti izabranih zvaničnika i državnih službenika, pravila koja regulišu pristup medijima tokom izborne kampanje, pravila koja regulišu upravljanje izbornim spiskovima i procedurama glasanja, kao i prava birača i domaćih i stranih posmatrača izbora da posmatraju i nadgledaju izbore.

Takođe je smanjen izborni cenzus sa pet na tri odsto kako bi se obezbedila šira zastupljenost političkih stranaka i zagarantovana mesta predstavnicima nacionalnih manjina, dodao je Vučić uz napomenu da će obe te mere smanjiti broj mesta koja SNS potencijalno može da dobije.

Kada je u pitanju pravičan pristup medijima za kandidate i opozicione stranke, što je bio fokus žalbi najglasnijih opozicionih lidera, Regulatorni organ za elektronske medije (REM) će odmah usvojiti nova pravila o tome kako javni servisi moraju, a komercijalni mediji treba da obezbede zastupljenost  bez diskriminacije svih registrovanih političkih partija, koalicija i kandidata tokom izborne kampanje.

REM će imati mandat da pažljivo nadgleda poštovanje ovih pravila i preporuka od strane javnih službi i komercijalnih medija i da izveštava na nedeljnoj osnovi na svojoj veb stranici otvorenoj za javnost, navodi se u Vučićevom autorskom tekstu na Euraktivu.