Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov doputovao je danas u Beograd, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić će u posetu predsedniku Rusije Vladimiru Putinu otići tri dana posle izbora. Odlasci u Moskvu pred ili posle izlaska građana na birališta postaju tradicija, budući da je Vučić i ranije odlazio u posetu Putinu neposredno pre ili posle izbora. Sagovornici portala Nova.rs smatraju da najviši srpski zvaničnici idu na takve sastanke kako bi se u javnosti stekao utisak da uživaju podršku Kremlja, dok, sa druge strane, zvanična Moskva "ceni" kada se u spsku vladu bira proruski ministar.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvo je najavio da će se sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom 17. ili 18. juna, nekoliko dana pre izbora, a da će on potom 24. juna, na Paradu pobede otputovati u Moskvu i tamo predstavljati Srbiju. Do prvog najavljenog susreta Vučića sa Putinom ipak nije došlo, a prema poslednjim informacijama do toga sastanka bi trebalo da dođe 23. juna.

Ipak, ovi sastanci sa ruskim zvaničnicima neposredno pre ili posle izbora, za srpskog predsednika postali su ustaljena praksa. Naime, pred predsedničke izbore koji su održani 2. aprila 2017, Vučić, koji je tada bio i premijer Srbije i kandidat za šefa države, sastao se 27. marta sa Vladimirom Putinom, koji mu je poželeo uspeh na izborima.

To je bio jedini put da je Vučić uspeo da se sastane sa ruskim predsednikom neposredno pre izbora, ali je zato ubrzo po zatvaranju biračkih mesta odlazio u prestonicu Rusije. To se dogodilo 21. marta 2014, pet dana nakon parlamentarnih izbora u Srbiji, ali je zvanično obrazloženje bilo da je u Moskvu otputovao zbog lekarskih pregleda.

Susret sa Putinom dogodio se i mesec dana posle vanrednih parlamentarnih izbora 2016, a pre sastavljanja nove vlade. I tada je saopšteno da je u Rusiju doputovao zbog lekarskih pregleda, ali je potvrđeno da će u okviru njegovog boravka u Moskvi doći do sastanka i razgovora sa Putinom.

Minić: Preferencije Moskve za sastavljanje vlade

Jelica Minić, predsednica Evropskog pokreta, navodi za Nova.rs da je već ustaljena praksa da se oko izbora razgovara na visokom nivou sa državnicima ili visokim predstavnicima Ruske Federacije.

Foto: Medija centar Beograd

„Ni ova poseta Lavrova, niti najavljeni odlazak Vučića u Moskvu ne odstupa od te prakse. To je, s jedne strane, poruka domaćoj publici da čuvamo dobre odnose sa Rusijom i da je Rusija važan akter i na domaćoj i međunarodnoj sceni. Sa druge strane, to je poruka međunarodnoj zajedinici, a pogotovo uoči posete SAD-u i razgovorima u Beloj kući na temu dijaloga Beograda i Prištine. To je poruka koja ide u Brisel, ali i preko okeana“, smatra Minićeva.

Upitana koliko je važna podrška ruskih zvaničnika vlastima u Srbiji pred izbore i koliki je njihov uticaj na sastavljanje vlade, budući da se susreti na visokom nivou održavaju i posle izbora, ona kaže da po njenom mišljenju taj uticaj postoji.

„Rusija je i ranije izražavala svoje preferencije u sastavljanju vlade. Može se očekivati da će to pokušati i ovog puta“, navodi Minićeva.

Savković: Susreti sa Putinom da bi se stekao utisak da vlasti uživaju podršku Kremlja

Marko Savković iz Fonda za političku izuzetnost kaže da je priča o uticaju Ruske Federacije na sastavljanje buduće vlade na nivou spekulacija, ali navodi da svakako Rusija “ceni” kada u vladi ima ministara koji insistiraju na odnosima sa Moskvom i Rusku federaciju smatraju partnerom.

„Partije na vlasti su uvek želele da imaju dobar odnos sa zvaničnom Moskvom, zbog njene meke moći u Srbiji. Sa druge strane, pokušajte da zamislite situaciju u kojoj Rusija otvoreno podržava neku srpsku opozicionu stranku na izborima“, ističe Savković.

Marko Savković Foto:Medija centar Beograd

On navodi da sastanci srpskih zvaničnika sa ruskim pre ili posle izbora moraju da se dogode kako bi se potvrdila ta specijalna veza između Srbije i Rusije ili kako bi se u javnosti stekao utisak da vlasti u Beogradu uživaju podršku Kremlja.

„Svaka strana u tom odnosu koristi onu drugu. I tako će biti dok ne vidimo da se rešenje Kosova ubrzava. Ni jedna ni druga strana nema razlog da od tog odnosa odustane“, zaključuje Savković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare