Foto:TANJUG/DRAGAN KUJUNDŽIĆ/bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa patrijarhom Irinejom da razume stav SPC o dešavanjima u Crnoj Gori, ali da kao država moramo da budemo obazriviji. On je rekao da je doneta odluka da država novčano pomogne srpskim organizacijama u Crnoj Gori, naučnim, kulturnim..., svim sem političkim.

„Ne želimo Crnoj Gori da radimo ono što su oni nama činili. Njihovi ministri govore kako se Srbija meša u njihove unutrašnje stvari, zanemarujući da su se na najbrutalniji način umešali, srušili integritet Srbije i međunarodno pravo, tako što su priznali Kosova. Daju sebi za pravo da komentarišu odnose Srba i Albanaca, govoreći kako bi neko potrencijalno rešenje mogli da bude“, naveo je Vučić.

On je rekao da je za Srbiju posebno interesantna činjenica da se politika meša u unutrašnje crkveno rešenje i suštinski duhovne stvari.

„Kao što mi to ovde ne radimo, smatram da to nije uobičajeno da to rade u Crnoj Gori. SPC u najgorem slučaju ima viševekovnu državinu tamo i dokaze kroz različite papire da imovina pripada njoj. Ovde se radi nešto što je za srpski narod veoma teško. Mi ćemo se boriti i ukazati međunarodnoj javnosti na to“, naveo je predsednik Srbije.

On je rekao da Srbi u Crnoj Gori nisu deo vlasti, da ne mogu da dobiju svoja prava i ne mogu da utiču na politički život.

„Kome god to kažete, oni kažu da je to velikoruska politika, da će dobiti podršku NATO-a i EU. Neka prekinu sa tim neistinima. Ovo ima veze sa srpskim narodom“, dodao je Vučić.

Vučić je istakao da se u Crnoj Gori politika meša u unutrašnje crkveno uređenje i suštinski duhovne stvari, i čak osniva i novu crkvu.

„Mi poštujemo državu Crnu Goru, njenu državnost i nezavisnost. Ali takođe poštujemo i volimo svoj srpski narod i insistiraćemo na jedinstvu srpskog naroda. Nadam se da patrijarh Irinej nije u pravu kada govori o mogućnosti proterivanja Srba. Mi nikada nikome ne pretimo, samo prete našem narodu. Mi ćemo biti uz naš narod, a novih ‘oluja’ i proterivanja neće biti“, rekao je predsednik Srbije.

On je naveo da je za nas važno da Srbija i Crna Gora budu najbliže države.

„Ne postoji niko bliži Srbiji od Crne Gore. Moraju da razumeju koliko je ovo za nas bolno pitanje. Ako sebi daju za pravo da se mešaju u unutrašnje pitanje zbog Kosova, nemojte nama da oduzimate pravo da iskazujemo zabrinutost za prava srpskog naroda. Nemojte da vas podsećam od koga ste tražili podršku 2010. i od koje države. Neće vam biti prijatno. Mi Srbi tražimo samo jedno, a to je da Srbi budu svoj na svome. Oni su u Crnoj Gori vekovima i žele da sačuvaju svoj identitet. Niko nema pravo da ga ugrožava. Kada političari krenu da formiraju i crkve, onda je došlo zadnje vreme“, rekao je Vučić.

On je poručio Crnoj Gori da ne može zabraniti Srbiji da iskaže zabrinutost za stanje i poštovanje ljudskih prava svog naroda.

„Možete da razumete kada neko iz skuta katoličke crkve, poput Martina Lutera želi da izađe iz nje, ali ne možete da razumete da neki političari osnivaju nove crkve, i ne zaustavljaju se tu, već smatraju da je potrebno da se oduzme imovina crkve, koja ima viševekovno vlasništvo nad tome i dokaze o tome kroz različite paprire. Borićemo se svim pravnim sredstvima da dokažemo međunarodnoj javnosti da neko u Crnoj Gori pokušava da stvori novu crkvu, sa jednim razlogom, a to je da se zove pravoslavna, pošto crnogorska ne može da dobije nikakvu popularnost, a sve sa ciljem nestanka srpskog naroda i kako se ne bi čula reč srpska“, rekao je Vučić.

On je dodao da je Srbija donela odluku da dodatno pomogne srpske organizacije u Crnoj Gori – naučne, kulturne… sve sem političkih.

„Izgradili smo Srpsku kuću u Podgorici, platili smo tri miliona evra na naš ponos, pomagali udruženja… Srećan sam što će ta pomoć biti veća. Mi kroz budžet pomažemo i srpsku crvu u Crnoj Gori. Nikada to nismo uslovljavali. Samo smo pomoć uvećavali. Nastavićemo to da radimo“, naveo je predsednik Srbije.

On je istakao da će sledeća godina – godina popisa biti ključna u Crnoj Gori i da će mnogi pokušavati da spuste broj Srba u Crnoj Gori.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare