Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u četvrtak u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, objavili su mediji. Oni će se sastati dan pre Samita Srbija - Kosovo u četvrtak, čiji će domaćini biti Makron i kancelarka Angela Merkel.

Kako prenose mediji, tema sastanka Makrona i Vučića biće dijalog Beograda i Prištine, ali i evrointegracije Srbije, suzbijanje koronavirusa, kao i bilateralni odnosi dve temlje.

Za petak je zakazan video samit Srbija-Kosovo, objavila je danas agencija AFP.

Najava da je Samit u planu objavljena je krajem marta meseca, uz naznaku da će do njega doći kada se steknu uslovi za nastavak dijaloga i prevlada kriza COVID-19. Tada su u zajedničkom saopštenju Makron i Merkel najavili da je plan da se Samit održi u Parizu uz učešće lidera obe stranke i visokog predstavnika Borela.

Evropska komisija potom je saopštila da se u nedelju nastavlja dijalog Beograda i Prištine. Srpsku stranu predstavljaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok će kosovsku premijer Avdulah Hoti.

Sastanak organizuje visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borel, a vodiće ga specijalni predstavnik za dijalog i druga pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak.

„Na tom sastanku biće nastavljeni pregovori i rad na postizanju sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i rešavanju svih nerešenim pitanjima“, izjavio je Peter Stano, portpatrol službe za spoljne poslove Evropske komisije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare