Foto: EPA-EFE/LINTAO ZHANG

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo kineskom predsedniku Si Ðinpingu u kome je istakao da Srbija odlučno podržava Kinu u zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nacionalne bezbednosti, a povodom donošenja kineskog zakona u vezi sa Hongkongom.

U pismu je Vučić poručio Siu da se Srbija, kao nezavisna država, suprotstavlja mešanju u unutrašnje poslove suverene zemlje i dodao da su i Srbija i Kina posvećene poštovanju i očuvanju osnovnih principa međunarodnog prava na globalnom nivou, piše današnja „Politika“.

Vučić je istakao da osuđuje sve pokušaje narušavanja ponovnog ujedinjenja Kine i izrazio želju da Kina i kineski narod dalje napreduju pod rukovodstvom predsednika Si Ðinpinga.

List podseća da ovo nije prvo pismo u kome Srbija pruža podršku Pekingu u zaštiti teritorijalnog integriteta i kao primer navodi pismo koje je Vučić u januaru ove godine poslao Siju poručujući da je za beograd Tajvan sastavni deo Kine.

Kineski parlament prošle nedelje usvojio je zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong kao odgovor na prodemokratske proteste protiv kineske vlasti, koji od prošle godine traju.

Podsetimo, Kina zbog Hongkonga optužena za kršenje međunarodnih obaveza.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare