Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom da je uveren da će uz pomoć zvanične Budimpešte obezbediti sigurnu evropsku budućnost za našu zemlju. On je naveo da je sa Orbanom o Kosovu, odnosu velikih sila po tom pitanju, kao i zajedničkom nastupu srpskih i mađarskih kompanija na međunarodnom tržištu.

„Predstavnici Mađarske su uvek tu da kažu dobre reči za našu zemlju i mi smo tu zahvalni beskrajno. Uvereni smo da ćemo uz njihovu pomoć i pomoć drugih obezbediti sigurnu evropsku budućnost za našu zemlju. Mađarski narod u Srbiji je most našeg iskrenog prijateljstva. Uveren sam da će to tako i dalje biti. Nemamo nikakvih problema, incidenata. Živimo zajedno i ne postoji neka vrsta skrivenih problema kojih je bilo“, naveo je Vučić, iako je nedavno mađarski premijer objavio mapu Mađarske u koju je ubacio i Vojvodinu.

On je upitao šta je to loše Viktor Orban uradio za Srbiju i naveo da odgovor ne može da da niko.

„Danas imamo ne samo mir, nego imamo najbliže odnose između naših naroda. Kada Mađari igraju vaterpolo protiv nekoga drugoga, a to nije Srbija, navijam za njih. Orban je na zagrebačkoj video konferenciji rekao da je više Srbija potrebna EU, nego EU Srbiji. Koliko takvih lidera će tako nešto reći. Ja sada treba nešto loše da kažem o Mađarskoj. E pa neću. Neka me pobede na izborima“, naveo je Vučić.

On je rekao da se nagledao svega po svetu i Evropi, da zna ko pomaže i ko ne pomaže dovoljno. Kako je naveo, sa prijateljima iz Mađarske nema nikakvu dilemu, te da su oni uvek bili od pomoći.

„Spreman sam što smo ovako dobre odnose izgradili. Oni nisu samo odnosi lidera, već i naroda. Nismo imali incidente u Vojvodini. Uveren sam da je budućnost srpsko-mađarskih odnosa odlična i naša ekonomska budućnost“, istakao je predsednik Srbije.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Vučić se zahvalio mađarskom premijeru za pomoć koju je Srbija dobila od njih tokom pandemije i naveo da u to vreme ona nije stizala sa drugih strana, te da je Mađarska pomagala i u savetima na koji način da Srbija dođe do robe, medicinskog materijala i uređaja. On je istakao da su dve zemlje prošlu godinu završile sa trgovinskom razmenom od 1,76 milijardi evra, a da je u prvom kvartalu ove godine, i pored krize, zabeležen rast od 8,37 odsto.

On je dodao da je Mađarska treći partner Srbije na nivou EU i približava se drugom mestu. Vučić je istakao da je posebno zadovoljan što će mađarske investicije „doći“ i u Arilje.

„Tako ćete moći da vidite izuzetnu kompaniju u prerađivačko-prehrambenoj industriji u Arilju, što je bilo nezamislivo, ali je rezultat dobre saradnje, pa i takve vesti mogu da dođu“, rekao je Vučić.

Orban: Mađari vole ovaj grad

Viktor Orban se na zajedničkoj konferenciji za novinare zahvalio Vučiću što je omogućio da se za vreme epidemije tako često konsultuju. On je naveo da postoje dva razloga što je sada došao u Beograd – prvi, što ga Mađari vole, a drugi da bodrimo jedni druge, „da se ohrabrujemo ne samo rečima, već i delima“.

„I u Srbiji i u Mađarskoj uspeli smo da obuzdamo epidemiju. Druga bitka sledi, a to je pokretanje ekonomije. Obojica verujemo da treba da se bavimo budućnošću. Mi u u Mađarskoj to nazivamo politikom nade, da bude bolje i Srbima i Mađarima“, naveo je Orban.

On je dodao da su dve zemlje imale rekordni rast što se tiče ekonomske razmene i naveo da je zahvalan Vučiću što je za vreme epidemije nesmetano išao transport robe i što ljudi su mogli da prelaze granice radi obavljanja posla.

„Mađarska je privržena podršci evropskim integracijama Srbije. Očekujemo od EU da otvore šest poglavlja, na koje je Srbija spremna Takođe, mi ćemo sa zadovoljstvom prihvatiti investicije koje dolaze iz Srbije. One već postoje i njih je mađarska država podržala“, rekao je Orban.

On je naveo da se izgradnja brze pruge između Budimpešte i Beograda odvojia se sve bržim tempom, kao i da će dve zemlje zajednički graditi gasovod.

„Više gas neće ići jednosmerno iz Mađarske prema Srbiji, već i iz Srbije ka Mađarskoj. Evidentni su rezultati srpske privrede. U evropskim odnosima moramo da istaknemo da je Srbija ponovo stekla veliki ugled i prisutna je u evropskoj politici. Sve jača je i ona će biti u prilici da doprinosi razvoju celog regiona“, rekao je Orban.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare