Foto: TANJUG/INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"/nr

Portugalski predsednik, senator iz Teksasa, kongresmen iz Arizone - svi oni su sami odlučili da se preventivno izoluju jer su bili u riziku da se zaraze koronavirusom. U Srbiji iz državnog vrha stižu potpuno suprotne poruke. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ironično je poručio da će se testirati tek kada televizija N1 dva puta reprizira dokumentarni film Vladalac.

Imunolog Srđa Janković za Nova.rs navodi da ovakve teme ne treba politizovati i dodaje da ista preventivna pravila i mere treba da važe za sve građane, pa i za predsednike države ističući da je struka ta koja treba da se sluša.

„Izolacija se određuje za one koji su bili u kontaktu sa osobama kod kojih je otkriveno prisustvo koronavirusa“, navodi Janković i dodaje da su stručnajci ti koji tačno znaju šta to znači i šta „kontakt“ podrazumeva.

Dodaje da je neprimereno davati politički kontekst takvim stvarima i odlukama, kao i da na prvom mestu treba da bude zdravlje građana, a ne politizacija sa bilo koje strane.

Vučić se nije podvrgao testiranju iako je prisustvovao zasedanju Američko – izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC) na kome je učestvovalo i dvoje Njujorčana koji su zaraženi koronavirusom.

U objavi AIPAC na tviteru navodi se da su se konsultovali sa stručnjacima, i da oni savetuju da bi „svi učesnici konferencije trebalo da slede protokol“ i da se obrate svojim zdravstvenim ustanovama ukoliko se osećaju loše.

Primer odgovornog ponašanja kojim daju primer svojim biračima dala su dva člana američkog kongresa od kojih je jedan republikanski senator Ted Kruz s kojim se i Vučić sreo na skupu koji je organizovao AIPAC. Kruz i kongresmen Pol Gosar objavili su da će se samoizolovati nakon što su na konferenciji konzervativaca (Conservative Political Action Conference) bili u kontaktu sa osobom koja je pozitivna na koronavirus.

Nešto pre toga objavljeno je i da je portugalski predsednik Marčelo Rebelo de Soza otkazao sve obaveze u sledeće dve nedelje i da će ostati u karantinu u svojoj rezidenciji nakon što je u školi, čiji su studenti prošle nedelje posetili predsedničku palatu, otkriven slučaj zaraze koronavirusom.

Novinarka Jelka Jovanović ocenila je u Novom danu N1 da se vlast u Srbiji ponaša krajnje neozbiljno. Prema njenom mišljenju, potpuno je logično da se predsednik Vučić bar podvrgne testiranju i da se saopšte rezultati.

„Dačić je bar tu formalnost obavio kad se vratio iz Kine, pa je onda mogao da se šali, mada je i to neukusno. Čitav sistem je – ne može nam niko ništa“, kaže ona.

Komentarišući aktuelnu situaciju sa epidemijom koronavirusa, Jovanović kaže da joj to deluje „kao i sve ostalo u Srbiji“.

„Očigledno je da je stvar ozbiljna, inače se ne bi svet na taj način ponašao, a u Srbiji mi deluje sve krajnje neozbiljno. Kako će se Srbija ponašati, ako se taj jedan slučaj pretvori u ovih sedam koji su u izolaciji, pa to onda nije sedam, nego i ljudi koji su bili u kontaktu sa njima… Vlast se zaista ponaša krajnje neozbiljno“, kaže ona za N1.

Nova.rs poslala je pitanja savetnici za medije predsednika Srbije Suzani Vasiljević, ali do objavljivanja ovog teksta odgovore nismo dobili. Vasiljević smo, između ostalog, pitali da li je Vučić uradio neophodne testove nakon saznanja da je bilo zaraženih na AIPAC konferenciji.