Spomenik Stefanu Nemanji, Foto: N1

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je danas Savski trg, na kojem su u toku radovi u okviru projekta Beograd na vodi.

Deo radova na trgu je već gotovo: spoljašnost zgrade bivše Glavne železnicke stanice je u novom ruhu, tramvaji saobraćaju na pravcu Nemanjina – Karađorđeva, a obrisi modernog trga, za koji kažu da će biti novi centar prestonice.

PROČITAJTE JOŠ...

Centralni deo trga, kako je najavljivano, zauzimaće 23 metara visok spomenik posvecen Stefanu Nemanji, najviše takvo obeležje u prestonici, pešacima će pripasti centralni deo trga, dok će saobraćaj, automobilski i tramvajski biti izmešten na obode trga.

Lokomotiva legendarnog Plavog voza pomerena je znatno bliže ulazu u zgradu bivše Glavne železničke stanice, odnosno budući Muzej Nikole Tesle.

Savski trg Aleksandar Vucic
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Sa predsednikom, radove su obišli i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičic, gradski urbanista Marko Stojičić i generalni seketar predsednika Nikola Selaković.

„Srećan sam što mogu da obiđem Savski trg, očekujemo 12.000 kvadrata saobraćajnica. Malo ko će hteti ovde da organizuje mitinge, uglavnom biraju gde najmanje može ljudi da dovedete, a da izgleda da ste napravili gužvu. Još jedan korak u ulepšavanju, Beograd je nosilac turizma sa više od trećine budžeta. Očekujemo da u čitavom delu „Beogradu na vodi“, napravimo još jedan deo grada da doprinosi celoj Srbiji, uz ovu predivnu zgradu“, rekao je on.

Spomenik Stefanu Nemanji

Spomenik Stefanu Nemanji je dug prema osnivaču srpske države, rekao je predsednik.

„Za njegove vladavine dobili smo svoju crkvu, arhiepiskopiju i imali najmoćniju država u regionu. Dužni smo mu“, rekao je Vučić.

„Spomenik je 23 i po metra, dakle viši je od Pobednika. Nekad nam nešto nije smetalo, sad nam nešto smeta, smeta nam i fontana na Slaviji“, rekao je on.

 

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare