Foto: TANJUG/ FOTO EU / DANILO POLOVINA / an

"Srbija je izuzetno zahvalna EU na finansijskoj i drugoj pomoći, podrci i solidarnosti koju je pokazala prema našoj zemlji, ne samo otkada se zajednički borimo protiv koronavirusa, nego i u prednom periodu", izjavio je predsednik Aleksandar Vučić posle sastanka sa ambasadorima zemalja EU akreditovanim u Srbiji.

„Mi smo na svim vrstama pomoći  i podrške veoma zahvalni poreskim obveznicima Evropske unije i državama članicama, to je za nas velika stvar i umećemo to da poštujemo“, naglasio je predsednik Vučić.

On je podsetio da je Evropska unija odobrila paket pomoći vredan ukupno 93 miliona evra za Srbiju, od kojih je 15 miliona planirano za hitne potrebe, a 4,92 miliona za nabavku potrebne robe.

Govoreći o kritikama koje je iznosio na račun EU Vučić je rekao da stoji iza svake reči i da su one bile istinite, ali posle promene odluke EU ističe: „Kažem hvala na pomoći i podršci. O solidarnosti EU izgovorio sam samoo pristojne reči“, rekao je Vučić i podsetio da su tako govorili i mnogi drugi evropski lideri, kao i sama Ursula fon der Lajen, da je solidarnost izostala u slučaju Italije.

Povezane vesti:

„Mi ne treba da se dodvoravamo nikome i zato govorim ono što mislim“, kazao je Vučić.

„Mi smo ponudili i svoju podršku Evropskoj uniji, pošto trenutno imamo nešto više zaštitne opreme i respiratora nego što nam je potrebno, ukoliko zatreba nekoj od članica EU, isporučićemo u roku od 12 sati“.

On  je podsetio na ekonomsku povezanost Srbije i EU, i rekao da „što je Unija jača, to će i Srbiji biti lakše da postigne što viši privredni rast u narednom periodu“.

„Solidarnost je na delu u brojevima i činjenicama i to je ocigledno“, poručio je Fabrici na pitanje novinara da prokomentariše ranije izjave predsednika Vučića o manjku evropske solidarnosti..

Fabrici je dodao i da je predsednik već odgovorio o evropskoj solidarnosti, „dao vam je sve brojeve o nasoj solidarnosti na delu“.

„Bilo je komentara o nedostatku solidarnosti, ali ako pogledate brojeve Evropski savet je preuzeo mere i imamo jasno uputstvo da morate raditi sa drugima i Srbija zasluzuje posebno mesto i posebnu paznju“, istakao je Fabrici.

„Srbija je zemlja koja pristupa EU i to je najprivilegovaniji izraz odnosa sa nekom zemljom. EU ima 1.000 poteškoća, umrlih, teska su vremena ali ako sageldamo činjenice i dalje smo uz Srbiju. Zato je Evropska komisija dala globalni odgovor od 16 milijardi, a 700 miliona evra namenjeno je za Zapadni Balkan i važan deo ide Srbiji“.

Ambasador EU je dodao da povećani svi mehanizmi prema Srbiji, o čemu govori i zajednicki sporazmu o nabavkama medicinskog materijala po kome je Srbija izjednačena sa članicama EU.

„U pravom smislu to je solidarnost“, istakao je Fabrici dodajući da su pozitivni ishodi da Srbiju priblizi EU, brojni mehanizmi koje smo preporznali, i treba da radimo na toj perspektivi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare