Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Od "šaljive" konferencije gde se smejao na konstataciju doktora Branimira Nestorovića da je koronavirus "najsmešniji virus u istoriji" preko izjave da će "neki ostati bez svojih voljenih", pa sve do uvođenja vanrednog stanja zbog epidemije - ovako se ukratko može opisati način na koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u samo nekoliko dana, menjao svoj stav o zarazi koja je pogodila našu zemlju.

Zajedno sa grupom epidemiologa, predsednik je na prvoj konferenciji za medije na kojoj se govorilo o mogućnosti da će koronavirus stići u Srbiju, rekao da će to za njega biti samo povod da „popije koju čašicu više“, jer gde „alkohol posadite, tu korona ne raste“.

„Da se našalim na svoj račun i sad vidim da Amerikanci na tome insistiraju, pošto su mi rekli da alkohol gde stavite da tu koronavirus ne raste. Ja sam sada našao sebi dodatni razlog da popijem po jednu čašicu dnevno, iako to nema veze sa tim alkoholom“, izjavio je Vučić.

Branimir Nestorović: Žene slobodno u šoping u Italiju

Na pomenutoj konferenciji posebno se istakla izjava epidemiologa Branimira Nestorovića, koji je ohrabrivao žene da slobodno idu u šoping u Italiju.

„Estrogeni definitivno štite žene, one imaju blage oblike i ne umiru od ovog virusa. Dakle, žene, slobodno u šoping u Italiju, jer čujem da će tamo sada biti veliki popusti, zato što niko živ sad neće da ide tamo. Samo pripremite muževe za to mentalno. Šalim se, ali stvarno sam bio zatečen da se digla tolika galama, zatvaraju granice. Stvarno besmislica“, rekao je doktor Nestorović.

 

Samo nekoliko dana nakon pomenutog obraćanja medijima, predsednik je na narednoj konferenciji molio sve građane da se prijave ukoliko su boravili u Italiji, navodeći da je jedan zaraženi doveo celu jednu bolnicu u opasnost zbog toga što nije prijavio nadležnima da je bio kod sina u Milanu.

„On je primljen u bolnicu zbog drugih bolesti, bubrežnih i dijabetesa. Tek naknadno je ustanavljeno da ima koronavirus, jer nam čovek nije prijavio da je bio kod sina u Milanu. Oni koji su bili u zaraženim područjima, dajte, ljudi, samo nam to recite. Kažite nam da ste bili u Milanu“, rekao je zabrinuto prvi čovek države.

Ubrzo je usledilo još jedno obraćanje Vučića, na kojem je upozorio da je opasnost od kornavirusa toliko ozbiljna da preti da ugrozi živote ljudi. Tada je prvi put govorio o vanrednom stanju, navodeći da ne isključuje mogućnost da ono bude uvedeno.

„Očekujemo veliki rast broja zaraženih u danima pred nama, neki će ostati bez svojih voljenih, a naš je cilj da to smanjimo koliko god možemo“, izjavio je predsednik Srbije.

Da je koronavirus daleko ozbiljnija stvar od dodatnog povoda da se popije neka „čašica više“, pokazala je poslednja odluka državnog vrha Srbije, koju je Vučić sinoć saopštio.

„Na osnovu pisma koje je meni i vladi poslao ministar odbrane, na osnovu Ustava, predsednica Skupštine, Vlade i ja doneli smo odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cele Srbije. Odluka glasi da se proglašava vanredno stanje na teritoriji i ono stupa na snagu u ovom trenutku”, rekao je Vučić.

„Od sutra nema škole, nema vrtića, nema fakulteta, sve se zatvara, polako ćemo preko Zavoda za biocid da dezinfikujemo sve prostore. Od sutra nema više treninga, nema sporta“, rekao je predsednik Srbije i dodao:

“Zatvara se život da bi sačuvali život”.

 

 

U Srbiji je ukupno 57 slučajeva zaraženih koronavirusom, pošto je ministarstvo zdravlja večeras u 18 časova potvrdilo još dva nova slučaja zaraze.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram