Oluja obelezavanje Dan secanja Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić Foto:TANJUG / TARA RADOVANOVIĆ

Nećemo da slavimo tragediju srpskog naroda, ubijanje srpskih civila, ubijanje srpske dece, ne pristajemo na takvo poniženje, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić na obeležavanju 25. godina "Oluje", poručivši pomirenje - da, ali poniženje - nikada.

„Nemojte da nas terate da slavimo zajedno sa vama ubijanje Srba i govorite kako su to veliki koraci unapred. Slavite vi šta god hoćete, radujte se, a mi ćemo da tugujemo“, rekao je Vučić na komemoraciji u Sremskoj Rači,  na tromeđi Srbije, Hrvatske i BiH, povodom „Dana sećanja“ na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji 1995. godine.

Srbi su zatirani samo zato što su Srbi, rekao je on, dodajući da su Srbi krivi za sve.

„Ta matrica je postavljena i teško ćemo je danas i sutra izmeniti. Ne maštamo o tome da ćemo promeniti mišljenje sveta, mi moramo da otkrijemo sve užase koje su Srbi iskusili… Srbija nikada neće imati žig sramote koji su joj na čelo stavljali“,  rekao je i dodao da „pomirenje želimo, ali poniženje nikada“.

Samo mala i ponižena Srbija bila je prihvatljiva mnogim zapadnim silama, ali moramo da im pokažemo da u tim planovima nisu uspeli, rekao je on.

„Uspeli smo da podignemo glavu i kažemo da Srbija živi i da neće nestati“, rekao je Vučić, napominjujući da „imamo obavezu da deci istinom otvorimo oči“.

„Ponosan sam jer nisu uspeli da nam zabrane da nosimo srpsko ime i prezime, ponosan sam jer Srbi u pravom smislu reči posle decenija imaju slobodnu i nezavisnu državu koja može i sme da ustane u odbranu srpskih grobova ali i srpskog života i budućnosti“, kazao je Vučić.

Odgovarajući na pozive da se u ime pomirenja proslavi godišnjica „Oluje“, a time i stradanje Srba u Hrvatskoj, Vučić je rekao da Srbija nije nikog terala da prizna genocid, samo da pokaže pijetet prema srpskim žrtvama, onako kako je Srbija imala snage da ne prećuti zločine koje su počinili Srbi.

Samo ujedinjeni možemo sve, razjedinjeni ne možemo ništa i bili bismo mnogo slabi, baš kao što smo bili 1995, rekao je predsednik Srbije, podsetivši da Srbija i Republika Srpska od 2014. godine zajednički obeležavaju srpska stradanja, na šta je, kako kaže, ponosan.

Vučić je istakao da više neće biti „Oluja“ protiv srpskog naroda i da se Srbija i RS neće više svađati.

On se izvinio Srbima Krajišnicima jer je Srbija 1995. „ne samo podigla belu zastavu, nego sramno ćutala“ i „nije im dala da idu traktorima kroz centar Beograda“.

„Izvinite Krajišnici i beskrajno vam hvala na svemu što ste uradili za svoju Srbiju“, naveo je predsednik i ukazao da Krajišnici danas doprinose razvoju i napretku Srbije.

„Većina naših Krajišnika više i ne želi da se vrati, oni su pronašli dom u Srbiji, a najveći deo njih u Srpskoj. Samo žele da mirno mogu da prođu ulicom, da mogu da posete grob… Dok žive Srbije i Srpska, zločin neće biti zaboravljen. Ako smo razjedinjeni, ponoviće nam se i 1995. i 1941. godina. Nekako smo u tišini ove godine obeležili stradanje Srba, ali mi se čini da nikada više emocije i uzdignutih glava nisam mogao da vidim. Živela Srpska, živela Srbija“, rekao je Vučić.

Na mostu u Sremskoj Rači održana je komemorativna svečanost povodom 25 godina „Oluje“ kojoj su osim Vučića, prisustvovali premijerka Ana Brnabić, predsednica RS Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i patrijarh SPC Irinej.

Foto:INSTAGRAM“BUDUCNOSTSRBIJEAV

Na početku komemoracije parastos žrtvama održao je patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej sa sveštenstvom SPC.

Uz koreografiju koja prikazuje kolonu srpskih izbeglica na mostu u Sremskoj Rači 1995. godine, pročitana je pesma Branka Ćopića „Na petrovačkoj cesti“ koja govori o Narodnooslobodilačkoj borbi za vreme Drugog svetskog rata.

Foto:INSTAGRAM“BUDUCNOSTSRBIJEAV

Tokom ceremonije na mostu je otkrivena spomen-ploča u slavu žrtava i položeni su venci uz minut ćutanja.

Pre Aleksandra Vučića, govorio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare